Donald Trump

Trump mycket nöjd med Syrienattack

Av: 

TT

Regimtrogna syrier ropar ut sitt stöd för president Bashar al-Assad i Damaskus efter nattens USA-ledda anfall.

Foto: Hassan Ammar/AP/TT

USA:s president Donald Trump berättar att ett anfall mot Syrien har inletts.

Foto: Susan Walsh/AP/TT

Rök efter flyganfall mot Syriens huvudstad Damaskus.

Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Himlen över syriska Damaskus lystes upp av robotar.

Foto: Hassan Ammar/AP/TT

NYHETER

"Uppdraget utfört!" USA:s president Donald Trump hyllar de amerikansk-brittisk-franska attackerna mot Syrien som perfekt genomförda.

Men Ryssland fördömer anfallet som "förödande" och Syriens regim lovar att trappa upp kampen mot "terrorism" i landet.

Via Twitter hävdar Trump att nattens insats, som ses som ett svar på regimens misstänkta användning av kemvapen i Douma förra helgen, inte kunde ha gått bättre. USA:s president tackar även Frankrike och Storbritannien för "vishet och militär kraft".

USA:s försvarsdepartmentet Pentagon säger via talespersonen Dana White och generallöjtnant Kenneth McKenzie att den amerikansk-fransk-brittiska operationen mot Syrien framgångsrikt träffat varje mål och att man bedömer att nattens attacker kommer att bromsa Syriens kemvapenprogram "i åratal".

– Attackerna var legitima, proportionerliga och det var motiverat att genomföra dem, säger White på en pressträff.

Kenneth McKenzie säger att anfallet var precist och genomfördes "effektivt och genomgripande".

"Förödande effekt"

Några timmar tidigare påstod den syriske ledaren Bashar al-Assad att attacken ägde rum efter att västvärlden insett att man "förlorat kontroll och trovärdighet" i konflikten. Han har nu för avsikt att krossa terrorism i landets alla hörn, skriver Reuters.

Rysslands president Vladidmir Putin sade bistert att anfallet skett mot ett Syrien där ryska militärstyrkor hjälper en "legitim regering att bekämpa terrorism". Han varnade för en "förödande effekt" på internationella relationer och betonade att den humanitära katastrofen i Syrien kommer att förvärras.

På Rysslands begäran samlas FN:s säkerhetsråd på lördagen till ett akutmöte med anledning av Syrienkrisen. Ryssland kommer då att lägga fram ett resolutionsförslag om att säkerhetsrådet fördömer de tre ländernas attacker mot Syrien som ett brott mot FN-stadgan, meddelar Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och konstaterar timmarna innan FN-mötet startar att attackerna är "oacceptabla och olagliga".

Wallström: Beklagligt

Irak har samtidigt begärt ett extrainsatt möte för Arabförbundet.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) skriver i ett uttalande att det är beklagligt att säkerhetsrådet, inte minst på grund av ryska veton, inte kunnat enas om hur användningen av kemvapen i Syrien ska stoppas på politisk väg.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) meddelar samtidigt att dess experter är på väg till Douma för att undersöka platsen och leta spår efter kemvapenanvändning. Men organisationens uppdrag är i första hand att undersöka vilken typ av substans som kan ha använts, utan att ta ställning i skuldfrågan. Parallellt rapporterar AFP att syriska säkerhetsstyrkor är på väg in i Douma, som beskrivs som det sista rebellfästet i området.

Det var fortfarande mörkt när den syriska huvudstaden skakades av explosioner tidigt på lördagen. Anfallen riktades bland annat mot forskningsanläggningar för kemvapen och militära anläggningar. En räd mot en militär postering i Homs, längre norrut, avleddes, vilket ledde till att tre civila skadades, skriver Reuters med hänvisning till syriska uppgifter.

"Brutal aggression"

Rysslands försvarsdepartement hävdar att över 100 robotar avfyrats men att de flesta stoppats av Syriens luftvärn.

Syrien kallar insatsen för en "brutal, barbarisk aggression" och ett brott mot folkrätten – en analys som även Kina, Iran och Ryssland har gjort.

Men USA, Frankrike och Storbritannien – som bland annat får stöd av Nato och EU – beskriver attackerna som framgångsrika. Och Frankrike säger att man har bevis för att den syriska regimen ligger bakom kemvapenattacken i Douma förra helgen, som beräknats ha tagit närmare 60 liv.

När Donald Trump gav besked om anfallet i direktsänd amerikansk tv förklarade han att dess syfte var att avskräcka från användning av kemiska vapen. Han sade att attacken är ett direkt resultat av att Ryssland misslyckats med att stoppa Syriens användning av kemvapen. Presidenten kallade al-Assad för "ett monster" i talet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump

Syrien