Lisa Holms mördare nekas prövning i HD

1 av 5 | Foto: Bild från gripandet.
NYHETER

Lisa Holms mördare Nerijus Bilevicius får inget prövningstillstånd i Högsta domstolen.

Därmed vinner livstidsdomen laga kraft.

– Det är ju en lättnad, då är ärendet i det avseendet stängt, säger Lisa Holms familjs målsägarbiträde.

Högsta domstolen (HD) meddelade vid lunchtid under måndagen att livstidsdomen mot Lisa Holms mördare, Nerijus Bilevicius, står fast.

Bilevicius dömdes både i Skaraborgs tingsrätt och Göta hovrätt till livstid för mordet på den 17-åriga flickan på Kinnekulle i juni förra året.

Sökte prövningstillstånd

Bilevicius försökte genom sin nya stjärnadvokat Björn Hurtig att överklaga och få prövningstillstånd hos HD – men domstolen kommer inte att ta upp fallet.

”Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd”, skriver HD bland annat i sitt beslut.

HD anser inte att det finns ”synnerliga skäl” för prövningstillstånd och inte heller att målet kan vara av vikt för ”ledning av rättstillämpningen.”

Av beslutet framgår också att Björn Hurtig får 178 000 kronor i ersättning av staten.

"Är ett trauma"

Den 17-åriga flickans försvinnande väckte stor uppmärksamhet. Lisa Holm försvann från sitt jobb på ett kafé i Blomberg på Kinnekulle den 7 juni förra året. Den 12 juni hittades hon död i en arbetsbod på en närliggande gård efter en stor sökinsats av polis och frivilliga.

Tore Brandtler är Lisa Holms familjs målsägarbiträde. Han säger att även om Högsta domstolens beslut var väntat är det ändå en lättnad att målet nu är helt avslutat.

– Efter hand som ärendet löpt på så har de känt att det är rätt gärningsman som dömts. Men de fick aldrig svaret på varför han gjorde detta, och det i sig är ett trauma.

ARTIKELN HANDLAR OM