Medvedev: Befinner oss i nytt kallt krig

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev.
Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev.

Världen befinner sig i ett nytt kallt krig.

Det menar Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev, rapporterar AFP.

Han säger att situationen i världen är dramatisk.

Dmitrij Medvedev pekar på relationerna med både EU och Nato, som han menar är mycket ansträngda.

– Relationen med Nato har nått nivån av ett nytt kallt krig. Nato fortsätter att säga att Ryssland är det stora hotet, mot både Europa och USA samt övriga världen. Vi får höra den nästan varje dag, säger den ryska premiärministern.

Möter kritik

Den ryske premiärministern slog också ifrån sig den kritik som hans franske kollega, Manuel Valls, tidigare under lördagsmorgonen riktat mot Ryssland.

– Vi måste sluta bomba civila, sa Valls och syftade på rapporter om att många civila dödats i samband med ryska bombräder mot mål i Syrien.

Medvedev säger att det inte finns några bevis för att de skulle ha dödat civila.

– Det är helt enkelt inte sant, säger han.

Dmitrij Medvedev talade under säkerhetskonferens i München, under vilken en rad statsledare och regeringsledare från hela världen möts.

500 civila döda

Aftonbladet har vid flera tillfällen rapporterar om uppgifter som gjort gällande att många civila dött i samband med ryska bombräder.

I slutet av januari rapporterade organisationen Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter, SOHR, att nästan 500 civila dödats av ryska bomber, bland dem 127 barn.

Bland offren finns också 56 kvinnor, enligt den Londonbaserade organisationen.

SOHR:s siffror för civila offer bestrids av vissa som menar att deras metoder inte är tillförlitliga. Jämför man organisationens siffror för totala antalet civila offer med de från FN så ligger man något över dem.

Publisert: