Utvisas ur Sverige – för att han fick jobb genom Linkedin

NYHETER

Syed Latif, som fick jobb via Linkedin och därför nekats uppehållstillstånd, får avslag även i Högsta förvaltningsdomstolen.

På tisdagsmorgonen sattes han på ett flyg till Bangladesh av Migrationsverkets personal till flyget.

Efter många rättsliga turer nådde Syed Latif vägs ände, och på tisdagen packade han väskan och åkte hem till sina föräldrar i Bangladesh.

Hans fall har väckt stor uppmärksamhet och han har fått en enorm respons.

– Jag vill tacka alla svenskar som har försök hjälpa mig. Jag är jätteledsen, men jag respekterar reglerna och lagen, säger han till TT.

Jobbannons på fel ställe

Efter avslutade studier i Sverige fick han jobb här. Men när han sökte uppehållstillstånd blev det avslag från Migrationsverket, eftersom tjänsten inte utannonserats via Arbetsförmedlingen och den europeiska jobbportalen Eures. Medborgare inom EU/EES och Schweiz har företrädesrätt och ska ha haft möjlighet att se jobbannonsen.

Att Linkedin har flera hundra miljoner användare spelade ingen roll i sammanhanget, företrädesrätten var enligt Migrationsverket åsidosatt.

”Jag är jätteledsen”

En av dem som reagerat är EU-parlamentariker Fredrik Federley (C).

– Det är ju helt vansinnigt. Det är fler som har tillgång till Linkedin än till Arbetsförmedlingen och det finns fler tjänster på Linkedin än på den europeiska platsportalen Eures, har han tidigare sagt till TT.

– Jag vill tacka alla svenskar som har försök hjälpa mig. Jag är jätteledsen, men jag respekterar reglerna och lagen.

Syed Latif från Bangladesh nekas uppehållstillstånd eftersom den fasta anställning han fick inte varit utannonserad på den europeiska jobbportalen Eures. Han hittade jobbet via Linkedin.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM