Tårgas och vattenkanoner när polis slog till mot tidning

NYHETER

Turkisk polis har trängt in på den oppositionella tidningen Zamans redaktion i Istanbul. Insatsen gjordes sedan polis avfyrat tårgas och skjutit med vattenkanon mot hundratals demonstranter som samlats utanför tidningen.

Tidigare hade en domstol beslutat om tvångsförvaltning av dagstidningen som är skarpt kritisk till president Recep Tayyip Erdogan. Utslaget innebär att domstolen kommer att utse nya chefer för tidningen.

Tidningen är nära knuten till Erdogans politiske motståndare, den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen.

Beslutet kommer i en tid av ökad oro över yttrandefriheten i Turkiet.

"Vi kommer att strida för rätten till fri press" och "Vi kommer inte att tystas" stod det bland annat på demonstranternas skyltar.

– Demokratin kommer att fortsätta och fri press kommer inte att tystas, sade Zamans chefredaktör Abdulhamit Bilici citerad av nyhetsbyrån Cihan, som tillsammans med Zaman är en del av mediehuset Feza Media.

– Jag tror att den fria pressen kommer att överleva även om det innebär att vi måste skriva på väggarna. Jag tror inte att det är möjligt att tysta medier i den digitala tidsåldern, sade chefredaktören utanför redaktionen enligt Cihan.

Domstolsutslaget kritiseras av det amerikanska utrikesdepartementet, som i ett uttalande konstaterar att beslutet är "problematiskt".

Det var inte omedelbart klart om Zamans systerpublikationer, som den engelskspråkiga Today's Zaman, kommer att påverkas.

Enligt organisationen Human Rights Watch, som kräver att myndigheterna omedelbart häver domstolens utslag, är det hela Feza Media som tagits över, enligt ett pressmeddelande till TT.

”Steg mot despotism”

Situationen för journalister och medier i Turkiet har länge varit oacceptabel och ett beslut som det att tvångsförvalta tidningen Zaman är tyvärr inte helt oväntat, men markerar ett skifte i Erdogans strategi, menar Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

- Att ta över ett helt tidningshus på det här sättet är något helt nytt. Det visar att Erdogan tagit det slutgiltiga steget till ett riktigt despotiskt system, säger han till TT.

- Nu försöker man inte hymla längre, nu står man för det faktum att man gör på det här sättet.

TT-AFP-Reuters