Här är Hillary Clintons hetaste kandidater

1 av 5 | Foto: Manuel Balce Ceneta/AP
Tim Kaine, 58 – tidigare guvernör i Virginia, borgmästare och missionär.

avJoakim Magnå

NYHETER

Tim, Tom och Tom.

En av dessa tre herrar tros bli Hillary Clintons vicepresidentkandidat.

Hon väntas avslöja sitt val i Florida i helgen.

Senator Tim Kaine, jordbruksminister Tom Vilsack och arbetsmarknadsminister Tom Perez nämns som de tre troligaste kandidaterna i amerikanska medier.

Tim Kaine, 58 – tidigare guvernör i Virginia, borgmästare och missionär som pratar flytande spanska.

Tom Vilsack, 65 – tidigare guvernör i Iowa och trogen allierad med Hillary och Bill Clinton sedan länge.

Tom Perez, 54 – mer progressiv än de övriga två kandidaterna och blir, om han väljs av Hillary Clinton, den förste latinamerikanen som kandiderar till Vita huset.

Både Tim Kaine och Tom Vilsack har tidigare varit aktuella som möjliga vicepresidentkandidater, den förste för Barack Obama 2008 och den andre för John Kerry 2004.

Bill Clinton involverad

Hillary Clinton, 68, har tillbringat två dagar hemma i Chappaqua, New York, i veckan inför sitt viktiga val, skriver CNN. Beslutet om vem som blir hennes vicepresidentkandidat väntas hon offentliggöra antingen på fredag i Tampa eller på lördag i Miami.

Beskedet kommer i så fall ett par dagar innan Demokraternas konvent i Philadelphia.

Hillary Clinton har rådfrågat många olika personer under processen, bland annat Barack Obama. Hennes make, den tidigare presidenten Bill Clinton, har också varit involverad. Han uppges vara särskilt imponerad av Tim Kaine.

– Han har ett ord med i spelet, men bestämmer inget, har en vän till paret Clinton sagt, enligt CNN.

Många demokrater och personer nära Clinton-staben beskriver Tim Kaine och Tom Vilsack som lite tråkiga, inte särskilt spektakulära, figurer. Samtidigt innebär rivalen Donald Trumps val av konservative Mike Pence som vicepresidentkandidat, att Hillary Clinton inte behöver ta ut svängarna.

Skärpta vapenlagar

Den det surrar mest om är Tim Kaine. En av hans hjärtefrågor är skärpta vapenlagar. Som guvernör tvingades han hantera Virginia Tech-massakern 2007 när 32 människor sköts ihjäl, vilket han hyllades för.

När Hillary Clinton besöker Florida kommer hon börja med ett besök vid nattklubben Pulse i Orlando, där 49 personer mördades i juni. Experter tror att Tim Kaines syn på skjutvapen är attraktiv för presidentkandidaten.

– Han hanterade verkligen en brutalt svår situation med uthållighet och flexibilitet och stor ärlighet, vilket är hans kännetecken, och jag tycker det är en fantastisk historia att berätta, säger Matt Bennet på tankesmedjan Third Way till CNN.

Tim Kaine representerar dessutom en nyckelstat, Virginia, vilket borde göra honom till ett attraktivt val, enligt Fox News.

”...vet hur det är att vara president”

En annan person som kan bli aktuell som vicepresidentkandidat är Elizabeth Warren, senator i Massachusetts. Hon beskrivs som en liberal superstjärna som, i likhet med Tom Perez, skulle kunna locka en del av Hillary Clintons tidigare konkurrent Bernie Sanders anhängare. Men enligt uppgifter till AP tillhör hon inte längre toppkandidaterna.

Även pensionerade amiralen James Stavridis har lyfts fram som ett möjligt val.

Hillary Clinton själv är van vid proceduren att utse en vicepresidentkandidat. Hon var exempelvis med när Bill Clinton intog Vita huset tillsammans med Al Gore 1992.

I en intervju med Charlie Rose på CBS News fick Hillary Clinton frågan om vad som är viktigt för henne i valet av parhäst.

– Skulle personen bli en bra president? Du vet, jag är drabbad av ansvars-genen och jag vet hur det är att vara president, svarade hon, enligt AP.

”Han har aldrig förlorat”

Om Tim Kaine sa hon:

– Han har aldrig förlorat ett val. Han var en borgmästare i världsklass, guvernör och senator. Han sätter frågan om ojämlikhet i första rummet.

Demokraternas konvent hålls mellan 25 och 28 juli. Då utses partiets presidentkandidat formellt.

ARTIKELN HANDLAR OM