”Nice-terroristen rekryterades till IS två veckor före dådet”

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

Mohamed Lahouaiej Bouhlel, 31, rekryterades till terrorsekten IS bara två veckor innan han genomförde den blodiga attacken i Nice.

Det berättar mannens farbror i en intervju med nyhetsbyrån AP.

– Han var ett enkelt byte, säger släktingen.

LÄS VIDARE

Lastbilen körde rakt in i en folkmassa mitt under det glädjefyllda nationaldagsfirandet i den franska kuststaden Nice. 84 människor dödades och över 300 skadades innan gärningsmannen Mohamed Lahouaiej Bouhlel sköts ihjäl av polis.

Terrororganisationen IS gick snabbt ut och tog på sig ansvaret för attacken. Än så länge har dock inte polisens utredare hittat några belägg för att Bouhlel hade några kopplingar till IS.

”Enkelt byte”

Men nu går terroristens farbror ut och berättar att 31-åringen blivit indoktrinerad av en IS-rekryterare från Algeriet bara två veckor före det blodiga dådet.

Vänner till Lahouaiej Bouhlel har tidigare sagt att han inte var en särskilt hängiven muslim. Den bilden bekräftas av farbrodern.

– Han bad inte, han gick inte till moskén och han åt fläsk, säger han till AP.

Under månaden innan dådet ska dock Bouhlel ha radikaliserats snabbt. Enligt farbrodern gjorde det faktum att 31-åringen separerat från sin fru och inte bodde med sina barn att han blev ett tacksamt mål för IS-uppvaktningen:

– Han var ett enkelt byte för rekryteraren.

Premiärministern utbuad

Sedan i början av 2015 har tre storskaliga terrorattacker skakat Frankrike. Efter Nice-dådet har regeringen fått hård kritik. Flera tunga företrädare för oppositionen har hävdat att regeringens politik bidragit till angreppen har kunnat ske.

Under måndagen hölls en tyst minut i Frankrike för att hedra dådets offer. Vid strandpromenaden i Nice samlades tusentals personer i en minnesceremoni. Där deltog Frankrikes premiärminister Manuel Valls. När han anlände till platsen buade åhörarna ut honom.

Inrikesminister Bernard Cazeneuve har dock slagit tillbaka mot kritiken. Enligt honom har president Hollande infört en rad åtgärder för att skydda Frankrike mot terrorhotet.

Publicerad: