DN-fotograf skottskadad utanför Mosul

NYHETER

Opererades under eftermiddagen

1 av 4

Dagens Nyheters fotograf Paul Hansen skottskadades utanför Mosul i Irak under söndagen uppger DN.

Han träffades av två skott, ett i hjälmen och ett i sin skyddsväst, och opererades under eftermiddagen.

”Jag mår ganska bra”, skriver han i ett sms till SVT Nyheter.

DN:s Paul Hansen och reporten Erik Ohlsson befann sig cirka tre mil utanför Mosul för att bevaka de irakiska och kurdiska styrkornas försök att återta staden från terrorgruppen IS.

Tillsammans med andra journalister följde de en grupp kurdiska peshmergasoldater när en krypskytt öppnade eld.

Paul Hansen träffades av två skott – ett i hjälmen och ett i skyddsvästen – varav det sista gav en lindrig skada i ryggen.

”Mår ganska bra”

Enligt DN ska Hansen och Ohlsson befunnit sig på olika platser när beskjutningen inträffade men tog sig sedan gemensamt till staden Erbil där Hansen opererades under söndagseftermiddagen.

– När han kom tillbaka såg jag hur han kom blodig emot mig. Självklart blev jag chockad, men han var hela tiden vid medvetande och berättade vad som hade hänt, berättar Erik Ohlsson för DN.

I ett sms till SVT Nyheter skriver Paul Hansen själv att han mår bra efter omständigheterna.

”Jag mår ganska bra, lite ont i ryggen. Men mest glad över att vårt skyddstänkande och vår skyddsutrustning fungerade så bra. Hjälmen tog första skottet och västen saktade ner det andra...” skriver han i smset.

Efter operationen, som gick bra, kommer teamet att skickas hem till Sverige igen då deras uppdrag för tillfället är avslutats uppger DN.

Aftonbladet nyss där

Aftonbladets reporter Erik Wiman och fotograf Magnus Wennman, som båda har lång erfarenhet av rapportering från krigszoner, kom hem från Mosul för mindre än ett dygn sedan.

– Man blir bestört när man hör att en kollega råkat illa ut på en plats där man själv alldeles nyss befanns sig. Vi får hoppas att Paul nu får bästa tänkbara vård, säger Erik Wiman till Aftonbladet TV.

Han berättar att han, likt DN:s team, också rest med de kurdiska peshmergastyrkorna, och att det finns flera faror med det.

”Journalister är attraktiva mål”

Erik Wiman är inte heller förvånad över att journalister råkar illa ut då de enligt honom är en attraktiva måltavla.

– Man är där på samma villkor som alla andra. Bara för att man är svensk och journalist så är man inte fredad utan kan råka illa ut om man har otur. Det som är förrädiskt med att vara i krigsområde är att allt kan verka väldigt lugnt, vilket gör att man invaggas i en falsk trygghet, och helt plötsligt händer något väldigt allvarligt.

”Att vara nära är vitsen”

Samtidigt förklarar Erik Wiman att man måste vara så nära som möjligt för att kunna skildra det som sker i krigszoner.

– Både Paul Hansen och Erik Ohlsson är väldigt rutinerade journalister som vidtar alla försiktighetsåtgärder som går, men som journalist försöker man att beskriva och skildra det som sker så nära som möjligt och då måste man vara där det händer så långt det är möjligt.

– Det är liksom hela vitsen med att vara i en krigszon.