Löfven: Det är djupt beklagligt

1 av 3

Statsminister Stefan Löfven har i dag haft ett möte med bostadsminister Mehmet Kaplan.

Detta efter att Kaplan deltagit på en middag turkiska högerextremister.

– Det är djupt beklagligt att Mehmet Kaplan hamnade i det sällskapet och han har förstått att han måste vara mycket noggrannare, säger Löfven i ett uttalande.

Statsminister Stefan Löfven har i dag kallat till sig Mehmet Kaplan för ett möte med anledning av en middag i juli i fjol.

På en bild syns bostadsminister Mehmet Kaplan äta middag tillsammans med bland andra Barbaros Leylani och Ilhan Senturk.

Den senare är svensk ordförande för den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna.

Under dagen har Mehmet Kaplan fått hård kritik för att inte i förväg ha kontrollerat vilka de övriga middagsgästerna var.

"Djupt beklagligt"

Löfven väljer att uttala sig i ett skriftligt uttalande.

– Som minister har man själv ett ansvar för att agera på ett sådant sätt att det aldrig råder några tvivel om vilka organisationer eller värderingar man företräder. Därför är det djupt beklagligt att Mehmet Kaplan hamnade i det sällskapet och han har förstått att han måste vara mycket noggrannare, skriver Stefan Löfven.

– I Sverige är det fullkomligt oacceptabelt att hetsa mot andra grupper, oavsett om det är religiösa, etniska eller politiska. Här ska all politisk verksamhet bedrivas under demokratiska former och med respekt för alla människors lika värde och rätt. Dessa principer är inte förhandlingsbara, skriver Löfven.

Han säger också att Mehmet Kaplan tydligt tagit avstånd från de personer och organisationer som har uppmärksammats i samband med den här middagen.

"Ytterst olämpligt"

Även Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (mp) reagerar på sin partikamrat Mehmet Kaplans middag.

– Jag tycker att det är ytterst olämpligt att vi statsråd finns i sammanhang där extremister också finns. Det här ger oss anledning att se över våra rutiner när det gäller de middagar och inbjudningar som vi löpande får som statsråd, säger hon.

– Vi gör ju utredningar inför varje besök men det här ger oss anledning att se över regelverk och de frågor vi ställer inför de olika sammanhang vi representerar i.

Aftonbladet-TT

ARTIKELN HANDLAR OM