Två män mystiskt häktade efter Kastrup-gripande

1 av 2
NYHETER

Två män har häktats i Danmark under mystiska omständigheter efter att ha gripits på Kastrup under påsken.

Förhandlingen skedde bakom ”dubbelstängda dörrar” – inte ens brottsrubriceringen offentliggörs.

– Jag har ingen kommentar i ärendet, säger åklagaren Jakob Buch-Jepsen.

Strax efter midnatt natten mot skärtorsdagen skedde två gripanden på Köpenhamns flygplats Kastrup. Två män, 32 och 23 år gamla, utan kopplingar till Danmark, greps då av oklara skäl. Nu har de häktats och ska till en början sitta kvar till 21 april, nästan en månad.

Men vad som ligger bakom den långa häktningstiden och vilka misstankar som riktas mot männen är höljt i dunkel, rapporterar danska medier.

Dubbelstängda dörrar

Enligt DR så har häktningsförhandlingen skett bakom så kallade ”dubbelstängda dörrar”, vilket ska betyda att ingen information ens om brottsrubriceringen offentliggörs.

Männen ska till en början även sitta isolerade.

Danska Ekstrabladet skriver att det som är känt är att förhandlingen skedde med hjälp av arabisktalande tolk och att myndigheterna är fåordiga om misstankarna. Jakob Buch-Jepsen, åklagare med någon form av specialkompetens, kommenterar överhuvudtaget inte utredningen.

DR skriver att han på en direkt fråga varken bekräftar eller dementerar att ärendet har kopplingar till terrordåden i Bryssel som inträffade mindre än 48 timmar tidigare.

Vill inte kommentera

Domare Jacob Waages ska enligt danska Ekstrabladet uppge att det finns fog för de okända misstankarna mot männen och att de ska hållas häktade under polisens utredning då det finns skäl att anta att de avviker från Danmark då de inte har några kopplingar till landet.

Männens försvarare Michael Steffensen och Systette Vinding Kruse vill inte heller kommentera ärendet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Danmark

Brott