Iman Aldebe är brajt men ingen berättare

avStaffan Heimerson

Publicerad:
Uppdaterad:

En kvinnlig 31-årig Sverigefödd muslimsk modeskapare av jordansk börd, Iman Aldebe, lyckades i eftermiddag med sitt Sommar slå hål på mängder svenskars fördomar om invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet.

Hon var ju alldeles normal! Såna är dom!

Aldebe är brajt och välutbildad, självsäker och självständig. Hon är både jurist och entreprenör i modebranschen. Hon moderniserar - naturligtvis under motstånd – modet för kvinnor som vill klä sig traditionellt och religiöst. Hon bidrar till Sveriges exportinkomster.

Det är en framgångsstory. Programmet var mera lärorikt och tankeväckande än underhållande; Aldebe hade en ärlig, tjejig framtoning. Tonen var näpen. Det fanns stockholmskt två ”liksom” i varje mening.

Men hon brast i berättarteknik. Det fanns sällan en poäng. En skildring av en bror som hastigt dog hängde helt i luften. Hon lät onödigt naiv. ”Hat finns på nätet.” Hon sa, att hon ville vara ”inkluderande, jag vill bygga broar”. Men oftast saknade episoderna sensmoral.

Ändå – hon berättade hur hon stundtals arbetat så hårt att hon gått in i väggen.

Typiskt svenskt, va? Nej, men ett exempel på det sunda i det multikulturella samhälle som vi gemensamt skapar: Vi blir mera lika för varje dag.

Musiken var originell, både vacker orientalisk och kul förorts-rap. Men – naturligtvis inte svenska sommarens sanna signum, en Taubelåt. Aldebe är förlåten. Multi-kulti kan inte smälta allt.

Iman Aldebe

Yrke: Designer

Ålder: 31 år

Bor: Född i Solna, bosatt i Stockholm

Tidigare medverkan i Sommar: Debuterar i år

Snabbguide

Skrytkvot: 4/5

Skvallervärde: 1/5

Känslostyrka: 2/5

Humornivå: 1/5

Åh fan-faktor: 4/5

3 typiska låtval

Fairuz - Sallimleh Alaya 

Lani Mo - Ingen här som dej 

Swedish House Mafia - Greyhound

Första meningen: Jag hade nyligen tagit studenten och hoppat av socionomlinjen.

Sista meningen: Tack till er som har lyssnat.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM