Presidentvalet i USA 2016

Trump: ”Hillary Clinton är djävulen”

Av: 

Johan Furusjö

Linnea Carlén

NYHETER

Knappt en dag går utan att Donald Trump kommer med nya skandalösa uttalanden i den amerikanska valkampanjen.

I natt sa han att att han fruktar att presidentvalet kommer att vara riggat – och kallar Hillary Clinton för ”djävulen”.

Samtidigt drar Clinton ifrån Trump stort i en ny opinionsmätning från CNN/ORC.

Trump levererade sitt uttalande om att han fruktar oegentligheter i det kommande presidentvalet vid ett valmöte i Columbus, Ohio.

– Jag fruktar att valet kommer att vara riggat, måste jag ärligt säga, sa Donald Trump enligt AP, och lade till att han ”hört mer och mer” om att valet inte kommer att gå rätt till.

Trump har under vintern och våren envist hävdat att Demokraternas primärval riggats för att ge Hillary Clinton segern över Bernie Sanders, men att påstå att ett demokratiskt, nationellt presidentval i världens mäktigaste land inte skulle bli rättvist är förstås betydligt mer kontroversiellt.

”Kommer tas ifrån oss”

Senare upprepade han sina anklagelser i tv-programmet ”Hannity” på Fox News.

– Den 8 november måste vi vara försiktiga, för valet kommer att vara riggat. Jag hoppas att republikanerna håller noggrann uppsikt över det, annars kommer det att tas ifrån oss, sa han enligt AP.

Trump har tidigare gjort en rad konspirationsteoretiska uttalanden, som att den globala uppvärmningen är påhittad av Kina och att president Obama inte skulle vara född i USA och därmed inte borde ha kunnat bli president.

”Hillary Clinton är djävulen”

Vid ett annat kampanjmöte Pennsylvania i natt gick Trump till hård attack mot demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton, när han kritiserade att Bernie Sanders gett sitt stöd till sin tidigare konkurrent.

– Han gjorde ett avtal med djävulen. Hon är djävulen, sa han om Hillary Clinton.

Tappar i opinionen

Det amerikanska folket har senaste veckan svängt i sina åsikter om presidentkandidaterna. Donald Trump ledde över Clinton med med 48 mot 45 procent efter Republikanernas konvent. Men efter Demokraternas dito återtar Hillary Clinton nu ledningen, uppmärksammade mejlskandaler till trots.

I en ny mätning från CNN och ORC ökar hon med sju procentenheter. Enligt opinionsmätningen skulle 52 procent av de amerikanska väljarna rösta på henne om det vore val i dag, samtidigt som 43 procent skulle lägga sin röst på republikanen Donald Trump.

Clinton i ledning i flera mätningar

Det är inte bara i CNN:s senaste mätning som Clinton ser ut att ha medvind. Efter Republikanernas partikonvent men före Demokraternas steg Trump i opinionen och det lika mellan de båda kandidaterna, enligt CBS. Men CBS News senaste mätning, som genomfördes 29–31 juli, leder Clinton med 46 procent av väljarstödet mot Trumps 39 procent.

I Real Clear Politics sammanställning av aktuella opinionsmätningar har Clinton ett genomsnittligt stöd från väljarna på 45,9 procent medan Trump har 42 procent.

Men enligt New York Times är hennes chanser att ta hem valet betydligt större än vad de tidigare nämnda visar. Tidningen, som räknar opinionsläget genom att sammanställa de senaste statliga och nationella opinionsundersökningarna, uppger att hennes chanser att vinna i presidentvalet i november är 73 procent. Att hon ska förlora över Trump – som endast ges en 27-procentig chans att ta hem presidentskapet – beskrivs i skrivande stund som lika osannolikt som att en NBA-spelare skulle missa ett straffkast.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Presidentvalet i USA 2016

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2016

Hillary Clinton

Donald Trump

Trumps USA

USA

Bernie Sanders