Ny prognos för Södertäljebron – så länge håller den stängt

Södertäljebron kommer att hålla fortsatt stängt.

Enligt Trafikverkets nya rapport öppnar Södertäljebron inte förrän i början av september.

– Förhoppningen är att vi ska hålla det här nu, säger presschef Bengt Olsson.

Prognosen för när Södertäljebron kan öppnas har skjutits fram – igen.

Orsaken beror på att bron ”har en mycket komplex konstruktion” med ett stort antal balkar och att balkar som bytts ut har ogiltigförklarats på grund av undermåligt arbete.

– Vi blev tvungna att skjuta upp prognosen eftersom vi blev tvungna att byta ut grejer i stålkonstruktionen igen. Det är ganska tekniskt klurigt att få till ett svetsarbete på en sådan komplex bro och balkarna som vi byter ut ligger inte på hög utan tillverkas särskilt för detta tillfälle, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Öppnas i september

Tidigare var tanken att bron skulle öppnas i mitten av augusti, men nu kan trafikanter inte räkna med full framkomlighet på platsen förrän i början av september.

Enligt Trafikverket ska myndigheten nu titta över känsliga trafikpunkter i Sverige för framtida händelser.

– Vi hade förstärkt den här bron i Södertälje för att klara kollisioner, men man kan inte förstärka sådant som går i en annan riktning än vad man kunde förvänta sig, säger han.

– Vi hade inte förväntat oss att en sådan stor långtradare kunde lägga sig på tvären på bron och trycka bron över sidorna.

”Utrusta dig med tålamod”

Finns det risk att prognos kan skjutas fram ytterligare?

– Vi jobbar nu med att vi ska hålla den här prognosen med alla medel vi har. Det är förhoppningen vi har just nu.

Trafikanter som planerar att resa förbi Södertälje söderut bör enligt myndigheten undvika att köra E4:an genom staden. Dessutom bör man räkna med förländ restid.

– Man får utrusta sig med lite tålamod när man ska förbi. Är man på väg söderut och kan välja någon annan väg så är det alltid en fördel, säger Bengt Olsson.

Publisert: