Turisternas skämt utlöste panik

NYHETER

Trodde flashmob var terrordåd

Panik och skräck utbröt under tisdagskvällen i den spanska semesterorten Platja d'Aro när en grupp tyska turisters flashmob misstogs för ett terrordåd.

Människor flydde i panik och flera skadades och chockades i tumulten skriver El Pais.

– Vi flydde för våra liv och trodde vi skulle dö, berättar svenska Vanessa Gonzales från Stockholm som var på semester i staden med sin sambo och tvååriga dotter.

Foto: Niklas, Vanessa och dottern Emilia befann sig på en uteservering när paniken bröt ut.

Det var vid 22-tiden på tisdagskvällen som 32-åriga Vanessa Gonzales tillsammans med sambon Niklas och tvååriga dottern Emilia satt på en uteservering i närheten av huvudgatan Avenida Palamos i semesterorten Platja d'Aro på Costa Brava i Spanien. Precis när de skulle betala hörde de hur folk börjar skrika och komma springandes emot dem.

– Det var som en våg av människor som kom springande över alla restaurangborden. Ingen förstod någonting. Alla skrek att det var ett terrordåd och att någon skjuter. Vi vågade inte titta i fall någon kom emot oss utan vi bara sprang för våra liv, berättar Vanessa för Aftonbladet.

Hittade inte sina barn

Barnvagnen, i vilken den sovande dottern Emilia låg i, hamnade upp och ned i tumulten och Vanessa lyckades med nöd och näppe få ut sin dotter och fly in i ett av restaurangens lagerutrymmen.

– När jag kom in står där ännu en skräckslagen mamma med sitt barn i famnen. Jag fick panik och tänkte att de kommer att hitta oss här, berättar Vanessa som med Emilia i famnen tog sig ut på gatan igen för att hitta ett säkrare gömställe.

Där hade massa poliser samlats och som enligt Vanessa skrek att ingen fick gå ned till stranden. Flera människor ska även ha stått helt skräckslagna och gråtit i panik över att de inte hittade sina barn.

"Var ett skämt"

Slutligen fann familjen skydd inne på en nattklubb. På golvet låg flera människor och skakade.

– Alla gömde sig för sitt liv. Vi kände oss som råttor i små skrymslen. Ingen sa något, alla bara skakade. Folk bankade i panik på glaset för att få komma in.

Enligt tidningen El Pais ska den dramatiska händelsen mynnat i att en grupp tyska turister via sociala medier manat människor att delta i en så kallad flashmob.

Tanken var att simulera en situation där en kändis flyr från skvallerpressen och ett hundratal människor ska ha haft selfisticks och kameror i handen och skrikande följt efter "kändisen".

Men scenen, som skulle vara kul och skämstam, utlöste i stället panik och rädsla då människor runtomkring trodde att det var en terrorattack då de misstagit kamerorna för vapen och trott att skott avlossades.

Flera fick panikångest

Hundratals människor började därför springa för sina liv och gömde sig i affärer och restauranger. Händelsen orsakade kraftig tumult och flera personer uppges ha skadats och chockats. Flera ska ha behövt söka behandling för panikattacker efteråt skriver tidningen

Stadens nödtelefon ska i samband med händelsen även ha kollapsat då ett hundratal skräckslagna människor ringde in i panik och undrade vad som hände och vad de skulle göra.

Fem tyska turister har gripits för händelsen som de själva har beskrivit som "ett skämt" men enligt den lokala polisen var det ett mycket dåligt sådant. Detta då turisterna inte hade en aning om vilka konsekvenserna som händelsen medförde.

"Värsta jag varit med om"

Ansvariga i staden gick under tisdagskvällen ut och meddelade att sådana här saker inte är lämpliga att "skämta" om i dessa tider med hänvisning till exempelvis det blodiga terrordådet i Nice för bara några veckor sedan skriver La Vanguardia.

I nuläget är samtliga inblandade misstänkta för förargelseväckande beteende och brott mot allmän ordning.

För Vanessa och hennes familj har händelsen dock satt djupa spår.

– Detta är det värsta jag har varit med om i hela mitt liv och jag vill aldrig att någon ska behöva uppleva något liknande. Folk måste inse att man inte får skämta om sådant här. Människor kan dö av en hjärtattack eller liknande. Oavsett om det är på skoj eller inte tar man det alltid det på största allvar och springer för sitt liv.

ARTIKELN HANDLAR OM

Spanien