Nu har Kina byggt superbussen som kan passera alla köer

1 av 3 | Foto: Nya superbussen ska kunna ersätta 40 vanliga bussar.
NYHETER

Minns du prototypen på den kinesiska bussen som kan köra över trafiken? Nu har den byggts, rapporterar Telegraph.

Tidigare år spreds en film på en kinesisk prototypbuss som kan köra rakt över trafikstockningar. Då såg det inte ut som att bussen skulle bli verklighet inom en snar framtid – men nu har den byggts.

Minska bilköer med 30 procent

I början av veckan togs bussen ut på sin första provkörning längs en trehundra meter lång sträcka i Qinhuangdao i Hebei-provinsen.

Det officiella namnet är ”The transit elevated bus” och bussen är konstruerad för att låta kollektivtrafikpassagerare passera snabbt och smidigt över bilköer. När testversionen lanserades sades det att bussen skulle kunna minska bilköerna med så mycket som 30 procent – dessutom skulle den kunna vara helt eldriven.

Kan ersätta 40 vanliga bussar

Varje bussdel ska kunna transportera uppemot 300 passagerare och så många som fyra bussdelar ska kunna kopplas ihop – och därmed köra 1200 människor rakt över bilköerna.

Dessutom menar projektingenjören Song Youzhou att bussen är väsentligt billigare att tillverka än tunnelbanor och därför ska kunna tas i bruk i mycket snabbare takt. En enda buss skulle då kunna ersätta 40 vanliga och på så sätt dra ned bränsleförbrukningen med 800 ton.

Prototypen av superbussen (maj 2016)