Fotbollshuliganer tar på sig attack vid moské

1 av 2
NYHETER

En grupp människor utanför moskén på Södermalm i Stockholm attackerades i måndags av en mörkklädd mobb.

Nu tar en grupp fotbollshuliganer på sig attacken.

– Vi har sett det och tittar givetvis på det, säger Mats Eriksson på polisens presscenter.

En kvinna och tre män attackerades i måndags kväll när de stod utanför moskén, i närheten av Medborgarplatsen i Stockholm. Gärningsmännen beskrivs ha varit omkring 50 till antalet och burit mörka kläder.

Kvinnan och mannen fick stenar, grenar och flaskor kastade mot sig och den attackerande gruppen ska ha skrikit ”jävla muslimer”.

– När en person försöker filma det som händer får hon telefonen bortslagen och en smäll i bröstet, sa Mats Eriksson i tisdags.

På torsdagen säger han att man försöker att få tag i alla målsäganden.

– Vi har fått tag i en och försöker få fatt i de andra, så att de kan få berätta sin bild av händelsen. Man jagar också teknisk bevisning.

Rubriceras det som hatbrott?

– Ärendet ligger på hatbrottsgruppen och det är de som utreder det här, säger Mats Eriksson.

Gick till attack

Nu tar fotbollshuliganer som sympatiserar med AIK på sig attacken.

– Vi har sett det vi också och tittar givetvis på det. Av deras beskrivning kan man tänka sig att det var en tillfällighet att de passerade platsen, säger Mats Eriksson.

Det finns i nuläget ingen misstänkt för attacken.

Aftonbladet skrev redan i tisdags att två olika grupper av fotbollshuliganer bråkade på Södermalm. Fotbollshuliganernas beskrivning av måndagskvällen fortsätter med ett bråk med en rivaliserande grupp.

Äldre kvinna chockades

Huliganernas beskrivning av händelsen går stick i stäv med polisens uppgifter om händelsen och vittnesuppgifter från platsen.

En ansvarig för evenemanget som hölls utanför moskén berättar för tidskriften Expo att man hade samlats för att äta mat tillsammans under ramadan.

Mannen säger att han hade tur som inte blev skadad, att många fick springa för sina liv och att en äldre kvinna hamnade i chock.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm