Kampen för personlig assistans

Mamman: ”Vi orkar inte kämpa själva”

Av: 

Mary Mårtensson

NYHETER

Tar hjälp av assistansbolagens jurister - det vill ministern stoppa

Många orkar inte driva den juridiska kampen mot Försäkringskassan – utan överlåter det till jurister på assistansbolagen.

Det vill statsrådet Åsa Regnér stoppa.

– Vad har man för val. Annars står man ju helt utan hjälp, säger Karolina Hermansson, mamma till svårt hjärnskadade Olof, 2.

Att överklaga ett beslut eller avslag om personlig assistans från Försäkringskassan kan bli en tidsödande och utdragen juridisk process. Att som funktionshindrad, anhörig eller förälder överklaga är krävande. Det kräver inte bara ork, utan även tid, förmåga och juridisk kompetens, något som många saknar.

Även om man skulle få rätt i första juridiska instans, i förvaltningsrätten, så är Försäkringskassan inte sen att driva processen vidare och överklaga till högre instans.

Två strider

Karolina Hermansson, 41, mamma till svårt funktionshindrade Olof, 2, är, själv jurist, precis som Olofs pappa. Men föräldrarna orkar inte kämpa själva mot Försäkringskassan, utan får hjälp av en jurist på ett assistansbolag.

– Bara för att vi har den juridiska kunskapen, så betyder det inte att vi har orken, för vi orkar inte, säger Karolina Hermansson.

De har tvingats hantera två juridiska strider gentemot Försäkringskassan under 1,5 års tid. Den ena är inte avslutad. Nu återstår en förhandling i Kammarrätten.

Att klara av processerna med alla inlagor, intyg och överklaganden blir för många övermäktigt. När assistansbolagen erbjuder gratis juridisk hjälp tackar därför många ja.

Egna jurister

Att assistansbolagen har egna jurister, som hjälper till att överklaga, är dock något som Åsa Regnér, barn- äldre och jämställdhetsminister, vill förhindra.

Ministern menar att det driver upp kostnaderna för assistansersättningen. Försäkringskassan har beräknat att tio procent av kostnaderna på 30 miljarder kronor går till annat än assistanstimmar, såsom  reklam, sponsring, vinster samt jurister på assistansbolagen.

Dessa kostnader vill ministern kapa.

– Jag tycker man ska använda pengarna till det som de är avsedda för – och att de assistansberättigade har rätt till de här timmarna, säger Åsa Regnér.

Många undrar dock hur de ska gå till väga, utan professionell hjälp, med Försäkringskassan som motståndare, som har egna jurister till förfogande.

”Slår blint”

– Vi råkar vara jurister båda två. Utan våra juridiska kunskaper så hade vi inte haft en aning om hur vi skulle gå till väga. Det går inte att beskriva hur många timmar vi suttit med det här. För den som inte har den juridiska kunskapen måste det vara helt hopplöst, säger Karolina Hermansson.

Därför företräds nu Olof av en jurist från ett assistansbolag.

– Vad kostar det inte samhället med alla de här juridiska processerna? Men med tanke på hur Försäkringskassan agerar – vad har man för val annat än att anlita en jurist på ett assistansbolag. Man står ju helt utan hjälp annars, säger Karolina Hermansson.

– Försäkringskassan jagar kostnader och det upplever vi går ut över de allra sjukaste, som Olof. Det slår blint. Det kan inte vara meningen att de svårast sjuka barnen ska drabbas. Situationen är akut. De här familjerna går ju sönder nu, säger hon.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

”Om lagen behöver ändras tittar vi på det”

ÄMNEN I ARTIKELN

Kampen för personlig assistans

Försäkringskassan

Åsa Regnér

Personlig assistans

LSS-lagstiftningen