Världskänd katt ska nu förevigas i sten

1 av 2 | Foto: Här är originalet som spejar längs Istanbuls gator.
NYHETER

Gatukatten från Istanbul blev världskändis – och nu ska hon förevigas i sten.

Tombili har gått från meme till staty. I morgon avtäcks skapelsen, skriver Hurriyet Daily News.

Katten Tombili från Istanbul blev världskänd för några år sedan. Anledningen var att en bild på henne när hon satt till synes ytterst avslappnad lutad mot en trappa i området Ziverbey spreds som en löpeld i sociala medier – och blev till ett så kallat meme.

– Katter i Istanbul är väldigt avslappnade och lever för stunden. Tombili gjorde exakt så, vart hon än gick försökte hon bara titta på folk och ha en trevlig stund, säger Rana Babac, som driver Facebooksidan Cats in Istanbul, till TRT World.

Blir staty efter kampanj

Så att Tombili blev väldigt omtyckt är kanske ingen överraskning. Även om uppståndelsen lugnade ned sig ett tag blev Tombili omtalad igen i augusti när den populära katten gick bort, sju år gammal.

En kampanj inleddes – katten skulle bli staty. Över 17 000 personer skrev på.

– Jag trodde inte jag skulle få så många signaturer men folk gillade verkligen idén, säger Batu Aksoy som startade insamlingen.

Nu är beslutet fattat och Tombilis staty ska resas – en stenversion av katten på platsen där originalbilden togs för flera år sedan. Den 4 oktober smäller det – alltså på den internationella djurdagen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Katter

Istanbul