Resebolagen förbereder sig på strejk – tusentals kan bli fast i Grekland

1 av 4
NYHETER

Tusentals svenskar kan bli fast i Grekland på grund av en strejk – alla flyg kan ställas in.

Nu jobbar resebolagen febrilt på att hitta nya resvägar.

– Vi tror att strejken kommer att bryta ut, säger Jennie Boström på Apollo.

En strejk kan bryta ut i Grekland vid midnatt, natten till söndag, då stänger grekiskt luftrum och det blir totalstopp i flygtrafiken. Nu jobbar resebolagen febrilt för att hitta lösningar för de svenska resenärerna.

– Vi hoppas på det bästa, men förbereder oss för det värsta, säger Jennie Boström, presschef vid Apollo.

Kan få ta båt hem

Apollo har omkring 2 500 svenska passagerare som berörs. Av dem är 1 500 på plats i Grekland och har planerat att åka hem. Dessutom har Ving ungefär 1 000 resenärer som ska resa till Grekland och omkring 2 200 som ska åka tillbaka till Sverige.

Apollo jobbar just nu för att deras resenärer ska kunna flyga till och från Turkiet och sedan ta buss eller båt för att komma till eller från Grekland.

– Det handlar om en förlängd transfer på ungefär två timmar, säger Jennie Boström och lägger till att de jobbar ”på att få en bekräftelse”.

Ving arbetar också med att hitta alternativa resvägar för deras kunder. Men än så länge planerar de att flyga alla resenärer under en kort tid då det grekiska luftrummet väntas hålla öppet midnatt mellan måndag och tisdag.

– Vi får jobba med att få iväg så många resenärer som möjligt när luftrummet håller öppet, säger Magdalena Öhrn, pressansvarig på Ving.

På fredagskvällen skickade Ryanair sms till runt 200 resenärer om att söndagens flyg från Rhodos till Skavsta har ställts in. Dessutom skriver flygbolaget på sin hemsida att det är troligt att flygen ställs in även den 10, 12 och 13 oktober.

Resenär: ”Försöker hålla humöret”

Sofia Krekola, 38, har fått smset. Hon är på semester i Grekland tillsammans med sina tio kollegor på en trafikskola. Nu förbereder sig sällskapet på att bli kvar till nästa lördag – fast de egentligen skulle åka hem i morgon.

– Vi försöker hålla humöret uppe och göra det bästa av situationen samtidigt som vi jobbar med att lösa problemen för eleverna som är kvar i Sverige, säger hon.

Uppkörningarna kommer kunna bli av, men däremot är det en del körlektioner som kommer behöva ställas in.

Nu hoppas sällskapet att de får svar på vad som händer.

– Vi är lite mentalt trötta, men vi försöker se det här som en utmaning att lösa allting på bästa sätt.

Strejken förväntas pågå fram till midnatt torsdag den 13 oktober.

ARTIKELN HANDLAR OM

Grekland

Flygtrafik

Apollo

Ving