Hillary mot Trump: En allt mer oviss match

1 av 2 | Foto: Hillary Clinton.
NYHETER

Donald Trump har redan räknat hem nomineringen och under tisdagen kan han i princip säkra den på riktigt.

Och då är den självklara frågan om Hillary Clinton kan vinna över miljardären.

Svaret är däremot är inte längre lika givet.

Under tisdagens primärval kan Donald Trump så gott som säkra nomineringen som republikanernas presidentkandidat med segrar i Ohio och Florida.

I Florida har han i den senaste sammanställningen av opinionsundersökningar en bekväm ledning med cirka 45 procent av stödet framför Marco Rubios 23,5, enligt Huffington Posts sammanställning.

Däremot är miljardären, enligt samma sammanställning, bara tvåa i Ohio efter hemmakandidaten John Kasich. Mellan de två skiljer cirka 3 procentenheter till Kasichs fördel.

Segerviss Trump

Men Donald Trump är segerviss.

– Det är i princip avgjort, säger han vid ett valmöte i Tampa, Florida, under måndagen, enligt AP.

– Om vi vinner Florida och Ohio kan vi ge oss ut och attackera Hillary.

Och länge har det framstått som att det är där Trumps väg mot Vita huset tar slut. Experter och opinionsmätningar har pekat på att i presidentvalet är miljardären chanslös mot Hillary Clinton. Men i takt med att allt annat verkar ha svängt Donald Trumps väg framstår det inte lika längre som lika självklart.

I en sammanställning av den nationella opinionen ligger Hillary Clinton först i ett eventuellt presidentrace mot Trump, men bara med drygt 6 procentenheter.

Experter vacklar

Samtidigt börjar fler experter vackla kring en ”given Hillary-seger”, skriver bland annat Politico i en analys.

Chicago Tribunes kolumnist John Kass går längst av tyckarna som börjat tvivla på Clintons chanser.

”Hillary Clinton kommer inte bli vald till USA:s president. Varför? Hon kan inte vinna helt enkelt” skriver han och fortsätter:

”Hon är den enda kandidaten från etablissemanget under ett år av uppror”.

Även motkandidaten Bernie Sanders har pekat ut henne som etablissemangets representant, skriver Politico.

– Ärligt talat tror jag senator Sanders är den ende som skulle utmåla mig, en kvinna som kandiderar för att bli den första kvinnliga presidenten, som exempel på etablissemanget, säger hon enligt Politico.

Som i sin analys av Hillarys chanser pekar ut henne som just det.

”Svaret är, förstås, att 25 år i bland det högsta politiska skicket, otaliga framträdanden där en timmes arbete kan ge dig mer än fem års medelklassinkomst, ett multimiljons bröllop för ditt enda barn och vänskaper med alla sorters kändisar brukar kunna leda till att ’etablissemangsetiketten’ fastnar” skriver Politico.

Vill ha en outsider

Många pekar ut just det som framgångsreceptet för Donald Trump, att han inte är politiker eller har erfarenhet från Washington. Att väljarna nu hellre ser en outsider, som Trump eller demokraternas Bernie Sanders som har tagit fler väljare och mer stöd från Clinton än hennes kampanj eller någon annan räknat med innan primärvalen drog i gång.

Hillary Clinton har därför tvingats anpassa sig och sitt budskap till Bernie Sanders för att kunna behålla sitt försprång som demokraternas främste kandidat. Något som det klassiska sketchprogrammet Saturday Night Live inte varit sena med att snappa upp.

En sketch där Clinton mer och mer förvandlas till Bernie Sanders slutar med att ”hon” säger:

– Jag är den ni vill att jag ska vara, och jag stödjer det är budskapet.

”Vem hon ska bli” om hon ställs mot Trump och tvingas svänga igen för att möta attackerna från en motståndare som gjort sig till favorit genom att säga vad som helst för att vinna har ingen vågat sia om än.

”Stark i hela landet”

I en Atlantic-artikel beskrivs Donald Trumps taktik som väldigt enkel och svår att möta.

”Han kommer att spendera de kommande veckorna med att tänka ut vad han behöver säga för att vinna och när han har kommit på vad han tror att det är, då kommer han att säga dom om och om och om igen”, står det i Atlantic.

När rösterna var räknade efter demokraternas primärval i Michigan hade Bernie Sanders skrällvunnit, med snäv marginal: 50 procent mot Hillarys 48.

Dock ledde Clinton med mellan 20 och 30 procentenheter i opinionsmätningarna innan omröstningen.

– Vad kvällens resultat betyder är att Bernie Sanders-kampanjen – folkets revolutions om vi pratar om, den politiska revolution vi pratar om – är stark i landets alla delar, sa Sanders efter segern enligt CNN.

Kan vara avgjort

Hillary Clinton själv säger att hon ser sig själv som en bättre president än presidentkandidat. Att hon hellre gör jobbet på riktigt än ansöker om att få det.

– Jag vill bli anställd som president för att jag tror att jag, i det här skedet av vårt lands historia, har rätt kombination av kunskap, förståelse och erfarenhet som kan sättas i verket direkt och göra jobbet, säger Hillary Clinton, uppger The Hill.

Efter tisdagskvällens primärval kan det vara avgjort om de egenskaperna ställs mot en miljardär som själv sagt sig kunna skjuta någon på femte avenyn i New York  utan att förlora sina sympatisörers stöd.

ARTIKELN HANDLAR OM