Foppatofflor är dåliga för din hälsa – enligt experter

Uppdaterad 2016-06-14 | Publicerad 2016-06-04

De må vara bekväma men enligt specialister är foppatofflor inte så bra för din fothälsa.

– Under inga omständigheter skulle jag föreslå att man använder dem flera timmar i sträck, säger fotspecialisten Alex Kor till Huffington Post.

De klassiska foppatofflorna, även kallade crocs, är älskade av många för sin bekvämlighet och för att de kan användas i alla möjliga lägen. Men ska man tro läkaren och fotspecialisten Megan Leahy är de inte så bra.

– Tyvärr är det inte bra att använda dem en hel dag, säger hon till Huffington Post.

”Kan orsaka hälseneinflammation”

Detta för att de inte är ”tillräckligt säkra för hälen” menar hon. När hälen inte har tillräckligt med stabilitet kan det leda till hälseneinflammation, nagelproblem, liktornar och förhårdnader. Samma problem som kan uppstå om man använder till exempel flip-flops.

”Dagligen klagar patienter på smärta”

Enligt en annan fotspecialist och läkare, Alex Kor som är ordförande för American Academy of Podiatric Sports Medicine, är just skaftet den viktigaste funktionen för en sko – det är den stödjande strukturen mellan häl och tår.

– Patienter är mer benägna att ha fotsmärta om deras skor böjer sig i skaftet, säger han.

Därmed är foppatofflor inte att föredra med sitt flexibla skaft menar han.

– Dagligen har jag patienter som kommer till mig och klagar över sin båg- eller hälsmärta, och de bär crocs.

”Okej att använda på stranden”

Om man har en hög båge eller om man lider av överdriven svullnad i benen eller fotleder så kan det vara bra att använda foppatofflor, enligt Alex Kor.

– Men under inga omständigheter skulle jag föreslå att man använder dem flera timmar i sträck, säger han till Huffington Post.

Megan Leahy instämmer. Det är okej att använda dem om man ska till stranden eller poolen, men man borde inte använda dem vid längre promenader.

– Jag har noterat att barn, och vuxna, tenderar att snubbla och ramla mer i dessa skor.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln