OS-buss med journalister beskjuten i Rio

1 av 2 | Foto: Pressbuss med journalister beskjuten i Rio de Janeiro
NYHETER

En OS-buss med journalister besköts när de färdades på en motorväg tillbaka till mediacentret i Rio de Janeiro under natten mot onsdagen, svensk tid.

Två rutor krossades men ingen skadades allvarligt, uppger vittnen enligt Reuters.

Journalisterna hade varit och tittat på damernas basket och var, enligt passagerare, på väg tillbaka till mediacentret vid den Olympiska parken i Barra i Rio när händelsen inträffade.

Vittnen säger till Reuters att de hörde två skott slå mot bussen.

– Vi kastade oss ned på golvet och två kilometer senare kom polisen och eskorterade oss till presscentret, säger den argentinske journalisten Gaston Sainz till nyhetsbyrån AFP.

Oklart vad som träffade bussen

Två personer fick lättare skärsår från glassplittret som kom av rutorna som krossades, men ingen ombord skadades allvarligt i olyckan.

Omständigheterna kring att OS-bussen träffades är i nuläget oklara. Mario Andrada, talesperson för Rios organisationskommitté, säger enligt Reuters att kriminaltekniker utreder om projektilen var en kula eller en sten.

– Vi har ännu inte kunnat bekräfta vilken typ av projektil som träffade bussen. Vi vill inte spekulera, säger han och tillägger händelsen inträffade i grannskapet Curicaca, bara några kilometer norr om OS-parken.

Sydamerikas allra första OS i Rio de Janeiro har hittills präglats av demonstrationer och våldsamt gatuvåld. I lördags, mitt i pausen under fälttävlansdressyren i ridsportsarenan i Deodoro, slog en kula in genom taket till presstältet och landade bredvid fotografen Jonathan Stroud. 

Hela Deodoro, norr om Rio, är ett militärt område. Överallt på gatorna rör sig tungt beväpnade soldater och militärfordon. Av säkerhetsrelaterade skäl patrulleras själva Arenaområdet också av militär med skarpladdade vapen.

Kulan misstänkts enligt tjänstemän ha avfyrats av en gängmedlem som försökte skjuta ner ett mindre luftskepp eller drönare tillhörande polisen, uppger Reuters.

ARTIKELN HANDLAR OM