Läcka avslöjar misär i flyktingläger

NYHETER

Över 2 000 läckta dokument från Australiens hårt kritiserade flyktingläger i öriket Nauru vittnar om övergrepp och missförhållanden.

Tidningen The Guardian publicerar databasen med rapporterna, där över hälften handlar om barn. Incidentrapporterna har skrivits av anställda i lägren.

Det finns exempel på vakter som anklagas för att slå barnen, traumatiserade barn som skadar sig själva och som utnyttjas sexuellt. Enligt en rapport från 2014 ska en flicka ha sytt ihop sina läppar, vilket en vakt som såg henne skrattat åt. I en annan från samma år ska en tioårig flicka klätt av sig och erbjudit en grupp vuxna att föra in sina fingrar i hennes vagina. En vakt ska ha erbjudit en ung flicka att få ta en fyraminutersdusch i stället för två minuter, i utbyte mot att han skulle få titta på en pojke eller flicka som duschade.

"Denna läcka har blottlagt ett system som rutinmässigt dysfunktionellt och grymt som på samma gång är svindlande i sin omfattning och ytterst graverande för de australiska myndigheterna som så hårt försökte behålla en slöja av hemlighetsmakeri", kommenterar människorättsorganisationen Amnesty International forskningschef Anna Neistat.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Nauru