Fördel Silvio Berlusconi i italienska valet

Av: Adam Westin, Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

De regerande socialdemokraterna har erkänt sig besegrade.

Silvio Berlusconis högerallians ser ut att få störst stöd i det italienska valet – men läget är ovisst eftersom inget block har egen majoritet.

– Det kommer i så fall att bli en center-högerregering, säger Anders Bergman, expert på italiensk politik, till TT.

Femstjärnerörelsen – ett EU-skeptiskt och populistiskt parti som hittills vägrat samarbeta med andra partier – blir största enskilda parti med 31,3 procent av rösterna, enligt nattens prognoser, rapporterar tv-kanalen Rai.

Den 81-årige mediemogulen Silvio Berlusconis parti Forza Italia beräknas få 14,2 procent och samarbetspartiet, främlingsfientliga Lega, blir större än så; 18,4 procent.

– Det intressanta är att Lega har blivit det största partiet i koalitionen och det kommer då att kunna ställa väldiga krav på Silvio Berlusconis parti vad gäller ministerposter, säger Anders Bergman, författare och expert på italiensk vänster- och högerextremism, till TT.

Tydlig förlust för regeringen

Italiens bröder, ett parti på yttersta högerkanten, landar på 4,2 procent.

1 av 2 | Foto: ESPOSITO SALVATORE / SPLASH NEWS

Det regerande Demokratiska partiet (socialdemokratiskt) lyckades enligt prognosen bara samla ett 19-procentigt stöd. Vid 03-tiden i natt erkände de sig besegrade.

– Det här är en väldigt tydlig förlust för oss, säger Michele Martina, minister i den avgående regeringen.

Lega kommer kunna ställa krav

Nu väntar regeringsförhandlingar.

Anders Bergman, författare och expert på italiensk vänster- och högerextremism, förklarar för TT att det lutar åt en center-högerregering, mellan Forza Italia, Lega och Fratelli d'Italia (Italiens bröder).

– De har gått ut i valrörelsen och sagt det flera gånger, säger han till nyhetsbyrån.

Om en center-högerregering bildas innebär det bland annat att skatterna kommer att sänkas och en mycket hårdare migrationspolitisk kommer att föras, enligt Anders Bergman.

– Man kommer att utvisa en massa människor som har kommit till Italien. Det har kommit ungefär 600 000 människor till Italien via Nordafrika och Mellanöstern. Många av dem kommer att utvisas. Det kommer att följa samma utveckling som i Österrike och Ungern, säger han till TT.

Problem med valsedlar

Den ständigt kontroversielle före detta premiärministern Silvio Berlusconi får på grund av sitt kriminella förflutna inte längre inneha offentliga ämbeten. I stället har han lyft fram Antonio Tajani, i dag talman i EU-parlamentet, som sin premiärministerkandidat.

Vallokalerna öppnade klockan sju på morgonen – i alla fall på de flesta håll i landet. I Palermo tvingades man natten före valdagen trycka 200 000 nya valsedlar och många vallokaler öppnade därför betydligt senare, skriver TT.

Vallokalerna i Italien stängde klockan 23.

Här rapporterar vi live om valet i Italien

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN