Anders Borgs varning: ”Det är mardrömmen”

1 av 3 | Foto: BJÖRN LINDAHL
NYHETER

VISBY. Britternas reträtt från EU har skapat stor oro – även i Sverige.

Enligt ex-finansministern Anders Borg (M) kan läget bli ännu värre.

– Blickar man framåt ett år är mardrömmen att vi sitter med Donald Trump i Vita huset och Marine Le Pen i Elysée-palatset, säger han.

Hans politiska karriär är över, men ex-finansminister Anders Borg (M) fortsätter besöka politikerveckan i Visby.

Britternas beslut att lämna EU – brexit – har diskuterats flitigt sedan folkomröstningen. Borg kallar beslutet "en politisk katastrof".

– Vi lever i ett nytt politiskt landskap efter brexit. Konflikter, populism och motsättningar sätter ett nytt ramverk för politiken, som är väldigt jobbigt.

Orolig inför framtiden

Borg är också orolig inför framtiden, bland annat hur det ska gå i presidentvalen i USA och i Frankrike.

– Blickar man framåt ett år är mardrömmen att vi sitter med Donald Trump i Vita huset och Marine Le Pen i Elysée-palatset.

Just nu diskuteras det inom EU hur relationen med Storbritannien ska se ut framöver. Borg menar att det är otroligt viktigt för Sverige att unionen hittar en nära relation med britterna.

– Politiskt behöver vi britterna. Vi har Putin, IS och migration som ska hanteras. Men även ekonomiskt, tittar du på Volvo eller Ericsson så är man helt beroende av London som finansiellt centrum. Bygger man en mur runt London är det våra företag som förlorar på det.

Hyllar finansministern

Borg passar också på att hylla finansminister Magdalena Andersson (S), för hur hon agerat efter brexit när hon och regeringen försökt samla Sverige både politiskt och i näringslivet.

Under lång tid har Storbritannien varit en viktig partner för Sverige inom EU. Men nu är han besviken på David Camerons regering och på det konservativa Tory-partiet.

Det var Cameron som beslutade att frågan om britternas framtid i EU skulle avgöras i en folkomröstning.

– Den brittiska regeringen och Tories har försatt Europa och Storbritannien i en mycket besvärlig situation och det kan man vara kritisk till. Om man kunde ha undvikit det eller inte är alltid svårt att veta i efterhand, säger Borg.

Framöver varnar Borg för populism och det stigande missnöjet på många håll. Han pekar ut den höga arbetslösheten i Europa och de växande klyftorna i USA som orsaken till brexit och framgångarna för Trump och Le Pen.

Ser du några ljuspunkter?

– Att världsekonomin befinner sig i en återhämtning. Det är låga räntor, börserna kommer tillbaka på kort sikt och Asiens ekonomi växer. Det pågår en stor global transformering mot en stigande medelklass. Men vägen dit kommer vara stökig.

ARTIKELN HANDLAR OM

EU