President Trump: ”Jag borde ha lämnat dem i fängelset”

NYHETER

Donald Trump svingar på nytt mot USA:s idrottsmän.

Presidenten är missnöjd med den bristande tacksamheten hos pappan till en av de tre unga amerikanska basketspelare som släppts från häktet i Kina.

”Jag borde ha lämnat dem i fängelset!”, twittrar han.

1 av 2 | Foto: AFP

LiAngelo Ball, Cody Riley och Jalen Hill – lovande basketspelare i UCLA:s collegelag – greps misstänkta för att ha stulit i en Louis Vuittonbutik i Hangzhou under en resa med laget i Kina tidigare i november.

Spelarna tilläts återvända till USA och landade i Los Angeles i tisdags, sedan president Donald Trump tagit upp saken med Kinas president Xi Jinping under sin Asien-resa.

Men LaVar Ball, pappa till LiAngelo Ball, tonade ner både snatterierna och Trumps inblandning i frigivningarna.

– Varför var han där borta? Alla försöker få det att verka som om han hjälpte till, säger pappan till ESPN.

Kommentaren har fått Donald Trump att ilskna till – och på söndagen kom svaret.

”Nu när de tre basketspelarna fått lämna Kina och räddats från år i fängelse accepterar LaVar Ball, pappa till LiAngelo, inte vad jag har gjort för hans son och säger att snatteri inte är någon stor sak”, skriver han på Twitter och fortsätter:

”Jag borde ha lämnat dem i fängelset!”

Tackade Trump

Redan i onsdags tydliggjorde Trump att han förväntade sig tacksamhet från spelarna.

”Tror ni att de tre UCLA-spelarna kommer att säga ’Tack president Trump’?”, twittrade han.

Spelarna, som stängts av från laget på obestämd tid, tackade honom samma dag.

– Till president Trump och USA:s regering, tack för att ni tog er tid att lägga er i för vår skull, sa Cody Riley på en presskonferens.

Trump noterade detta och önskade de tre talangerna ”ett underbart liv”.

Spelarna greps den 8 november efter att ha stulit solglasögon. De var i Kina för att spela en uppvisningsmatch mot Georgia Tech ett par dagar senare i Shanghai. Matchen genomfördes utan de gripna spelarna.

Ordkrig med NFL-spelare

Vita husets stabschef John Kelly uttalade sig om ärendet i tisdags och påpekade att spelarna riskerade hårda straff.

– En del amerikanska ungdomar förstår inte att den här typen av saker, som vi i det amerikanska samhället tar ganska lätt på, ses som mycket allvarligt i många länder, sa han, enligt New York Times.

– Vår president sa till Xi: ”Vet du något om de här klantskallarna som greps med att stjäla? Vi hade uppskattat om det här gick att lösa på ett smidigt sätt”, fortsatte Kelly.

Trumps ordkrig med LaVar Ball innebär den andra episoden på kort tid där han fäktas med företrädare för den amerikanska idrottsrörelsen.

I september gick presidenten till hårda attacker mot de spelare i den amerikanska proffsfotbollsligan NFL som knäböjer under nationalsången innan match. För spelarna är det en protest mot hur svarta behandlas i det amerikanska samhället.

Comey kritisk

Donald Trump kritiseras nu för uttalandet om de släppta basketspelarna. Den tidigare FBI-chefen James Comey twittrar ett citat av affärsmannen och komikern Arnold Glasow.

”En bra ledare tar lite mer än sin beskärda del av skulden, och lite mindre än sin beskärda del av äran.”

Adam Schiff, kongressledamot för Demokraterna, twittrar på samma linje.

”Presidenten är beredd att överge amerikanska studenter i ett främmande lands häkte bara för att deras familjer inte överöser honom med beröm. Hur kan någon med ett sådant stort ämbete vara så liten?”

Därför bråkar Trump och amerikanska idrottsstjärnor 00:58
ARTIKELN HANDLAR OM

Kina

USA