Löfven om Alliansens planer: Glöm det!

TT

Publicerad 2018-08-29

När rösterna är räknade på valnatten den 9 september väntar troligen komplicerade regeringsförhandlingar. Och Alliansen vill ta över makten även om de är mindre än de rödgröna.

– Glöm det! sade statsminister Stefan Löfven (S) i SR:s partiledardebatt.

Programledarna i debatten i Kulturhuset i Stockholm uppgav att det finns 256 möjliga regeringsalternativ med åtta riksdagspartier. Så illa lär det inte bli, men osäkerheten är stor om hur en stabil regering ska kunna bildas när de tre största partierna är ungefär lika stora och inget block har ett rejält övertag.

– Det som är skadligt är den fördummande blockpolitiken, vi måste bryta den, sade Stefan Löfven.

Omedgörliga

Men när Centerledaren Annie Lööf frågade om han är beredd att stödja en Alliansregering med Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister var Löfven inte beredd att samarbeta, på den punkten.

– Om ni blir mindre vill ni regera, men då kan jag säga – glöm det! sade han med eftertryck.

Ulf Kristersson hann inte replikera på Stefan Löfvens kommentar i debatten. Efteråt sade han till TT:

– Det bekräftar ju att Stefan Löfven samarbetar bara på ett enda villkor, att det är Stefan Löfven och Socialdemokraterna som regerar Sverige.

– Och då svarar vi också: Glöm det! Så kommer det inte att bli, sade Moderatledaren.

TT: Men om de rödgröna blir större än Alliansen, varför ska de inte fortsätta regera då?

– Därför att det inte finns något stöd i riksdagen för den här regeringen. Den kommer att röstas bort. Samarbete över blockgränsen kommer mycket väl att behövas, men det är inte så att samarbete förutsätter att Socialdemokraterna styr Sverige.

Blocken höll ihop

Under flera av debattomgångarna blev det tydligt att blocken håller ihop. Ett exempel var skolan, där de rödgröna partierna samlades runt kravet på att stoppa "vinstjakten".

– Skolan kan inte styras som om man sålde keso eller bilar, sade Vänsterledaren Jonas Sjöstedt.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) hamnade i bråk med sin företrädare, Liberalernas ledare Jan Björklund, om huruvida skolresultaten har förbättrats eller inte.

– Gustav Fridolin, du står och säger att resultatet går upp, det är fler underkända än någonsin i svensk skola. Du är utbildningsminister, inte Bagdad Bob, sade Björklund.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln