Publicerad:
Uppdaterad:

Utrotningshotad apa tros vara stulen från Universeum

Av: Joanna Górecka

Publicerad:
Uppdaterad:

En Goeldisapa har försvunnit från Universeum i Göteborg. Enligt polisen rör det sig sannolikt om stöld.

– Vi vill snarast ha tillbaks det här djuret på absolut bästa sätt, säger ansvarig zoolog Daniel Roth på Universeum.

Runt lunchtid på onsdagen upptäckte en djurvårdare på Universeum, som är ett vetenskapscentrum i Göteborg, att en Goeldis-aphona saknades. Med största sannolikhet rör det sig om stöld, vilket Göteborgs-Posten var först med att skriva om.

Universeum polisanmälde stölden vid 16-tiden på onsdagen och enligt polisen befarar man att apan, som är av en utrotningshotad art, ska ha förts ut ur Sverige.

– Det är oerhört sorgligt det som har hänt. Vi gör allt vi kan för att hitta apan och har nära kontakt med polisen och berörda myndigheter för att förhoppningsvis snabbt kunna hitta och få tillbaka djuret vid god hälsa, säger Daniel Roth, ansvarig zoolog på Universeum.

Foto: Universeum

Utrotningshotad art

På Universeum går djuren delvis tillsammans med besökare, det är som en öppen regnskog där många arter rör sig tillsammans. Temperaturerna ligger också på 40-45 grader, vilket gör att övervakningskameror fungerar dåligt i miljön.

Goeldisapan är en mycket hotad art och är ett av Universeums viktigaste bevarandeprojekt. Enligt Daniel Roth finns det bara ett tusental Goeldisapor kvar i världen.

– Vi tror att den här individen har lurats och fångats och tagits därifrån på något sätt, säger Daniel Roth.

– Vi önskar hjälp av allmänheten att hålla koll efter en liten svart sydamerikansk apa. Det genetiska värdet på den här honan är viktigt för arten.

Han fortsätter:

– Vi vill rikta oss till den här personen som har tagit djuret. Det här är inget djur som går att ha kvar hemma, den skulle inte må bra utav det. Vi hoppas att djuret inte har blivit traumatiserat av det här. Vi vill snarast ha tillbaka djuret på absolut bästa sätt.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN