Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dag, Daga

SD vill stoppa dubbla medborgarskap – skakar om efter reportage i Finland

Publicerad 2018-08-24

SD vill förbjuda dubbla medborgarskap.

Enligt civilminister Ardalan Shekarabi (S) är det ”en jättebomb som inte har uppmärksammats”.

– De är för ett Sverige som är väldigt långt ifrån den verklighet vi har i dag, säger Shekarabi.

Han får medhåll av Sverigefinska Riksförbundet.

SD:s linje att man inte ska kunna ha dubbla medborgarskap är inte ny.

I partiprogrammet – SD:s principprogram – som antogs 2011 står det bland annat:

”Den som är svensk medborgare skall inte kunna inneha annat medborgarskap utöver det svenska och endast svenska medborgare skall ha rösträtt i allmänna val”.

Medborgarskapsfrågan får ny aktualitet i valrörelsen efter att den finska tidningen Helsingin Sanomat tagit upp den i ett färskt reportage om SD.

Där intervjuas bland andra Voitto Visuri, ordförande i Sverigefinska Riksförbundet, som har 12 000 medlemmar.

Han fick veta om SD:s linje av Helsingin Sanomat-reportern och han blev förvånad.

Berör 100 000 med finländskt medborgarskap

– Många vill behålla finskt medborgarskap för att man vill ha känslomässig koppling till landet där man är född. Jag utgår ifrån att diskussionen bland våra medlemmar kommer i gång nu när det här bli känt, berättar han för Aftonbladet.

I Sverige bor minst 109 000 människor med finländskt medborgarskap, enligt tidningen.

Voitto Visuri, som själv kom till Sverige på 1960-talet som 18-åring, anser SD:s linje vara ”märklig” även om han poängterar att hans organisation är partipolitisk obunden.

– SD:s politik går ju ut på ett land, ett språk, en religion. Man får den uppfattningen att det bara är det som gäller. Sverige är ett mångkulturellt land. De bortser från de faktiska förhållandena i landet, säger han.

”En jättebomb som inte uppmärksammats”

En som är på samma linje är civilminister Ardalan Shekarabi (S) som säger så här:

– Det här är ju en jättebomb som inte har uppmärksammats i Sverige. Det rör hundratusentals människor och handlar om många olika grupper. Du har den sverigefinska gruppen, den iranska på runt 100 000, där man inte ens kan avsäga sitt ursprungliga medborgarskap.

Under en dörrknackningsresa i Hofors i Gästrikland mötte han många väljare med finsk bakgrund som, berättar han, inte trodde på honom när han berättade om SD:s ståndpunkt.

– De blev väldigt oroliga faktiskt, säger Shekarabi.

Var fjärde svensk har utländsk bakgrund

Enligt civilministern kan den här frågan få praktiska konsekvenser för ”svenska medborgare som i många fall har bott här i generationer”.

– Det är ett Sverige som är väldigt långt ifrån den verklighet vi har i dag. Det är ungefär var fjärde svensk som har utländsk bakgrund. Många med rötter i nordiska länder, europeiska länder, i mellanöstern. Så ser Sverige ut i dag.

Paula Bieler är riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

– Som grundprincip menar vi att man har medborgarskap i en stat där man har sin lojalitet och sin nationella identitet. Sitt hemland helt enkelt. Det är den principen vi utgår från som ett nationalistiskt parti med tro på nationalstaten, säger hon.

”Det skickar signaler när man har flera nationstillhörigheter”

Det rör en väldigt stor grupp människor. Varför vill ni frånta alla dessa människor rätten att ha två medborgarskap?

– Det skickar signaler när man har flera nationstillhörigheter. Vad är hemma? Vi menar att man ska bygga en samhörighet i det land man har som sitt hemland.

Hon fortsätter:

– I migrationsprogrammet som antogs i höstas så har vi att det kan finnas synnerliga skäl. Vissa stater erkänner inte att man avsäger sig sitt medborgarskap. Och då menar vi inte att man ska uteslutas från att få svenskt medborgarskap av den anledningen, men som en utgångspunkt är vi för och menar att man bör ha ett enda medborgarskap.

Fotnot:

Efter att artikeln publicerats ringde Paula Bieler upp till Aftonbladet.

Hon menar att principen kring att ha dubbla medborgarskap inte ska gälla finnlandssvenskar, eller medborgare i någon av de nordiska grannländerna, det vill säga Finland, Norge, Danmark och eventuellt Island.

Men vilka länder gäller det - vilka ska säga upp sitt medborgarskap?

– Ja, det gäller ju resten av länderna i så fall. Grundprincipen är att man bör vara medlem i endast en stat. Men om man kommer från ett land där man inte kan säga avsäga sitt medborgarskap ska det vara möjligt att få ett undantag eller om man kommer från några av vara nordiska grannländer.

Står det i principprogrammet - att om man kommer från ett nordiskt grannland ska er syn på dubbla medborgarskap inte gälla?

– Nej, det står där står det inte så exklusivt. Undantaget om att länder där man inte kan avsäga sitt medborgarskap finns i migrationsprogrammet. Principprogrammet har inte ändrats sedan 2011, men kommer uppdateras nästa år.

Så det gäller inte svenskar med finskt medborgarskap som bor i Sverige i dag?

– Nej, där är vi öppna för undantag.

Och de svenskar med finskt medborgarskap i framtiden?

– Hittills så har vi inte skrivit ner något sådant undantag formellt.

– De principiella faktorerna som vi lyfter fram som varför man bara ska ha bara ett medborgarskap är inte riktigt applicerbart inom Norden.