Svensken misstänks ha smugglat 19 pistoler: Väldigt naiv

avChristoffer Nilsson

I Sverige har 21-åringen dömts för mindre allvarlig brottslighet.

Nu sitter han i häkte i Albanien misstänkt för vapensmuggling – efter att ha fastnat med 19 pistoler vid en gränskontroll.

– Han måste ha blivit blålurad, säger en person i mannens närhet.

Den albanska gränspolisen gjorde på måndagen ett stort vapenbeslag på en passagerarbuss som gick mellan Kosovo och Tyskland.

Från en väska tillhörande en av passagerarna kunde man lyfta ut pistol efter pistol.

Totalt hittades 19 pistoler – och väskans ägare är en 21-årig svensk man som greps misstänkt för vapensmuggling, enligt den albanska polisen.

Foto: POLICIA E SHTETIT
21-åring misstänks ha smugglat 19 pistoler.

Dömd för bedrägeri

Vänner till den misstänkte mannen uppger att 21-åringen levt ett trassligt liv men att han inte varit inblandad i grov kriminalitet i Sverige.

Tidigare i år dömdes han till en villkorlig dom för bedrägeri, skadegörelse, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen.

En person som står 21-åringen nära tror inte att mannen varit kapabel att komma på en plan som involverar att smuggla en stor mängd vapen över landsgränser på egen hand.

– Han har alltid tassat runt kriminella och det här är väl tyvärr nästa steg. Han måste ha blivit blålurad. Han är väldigt naiv och har tidigare satt sig i skuld på ett dåligt sätt. Jag vet inte om det kanske kan ha något samband med en skuldsituation, säger personen.

”Ställer till det för sig”

Enligt personen har det, före måndagens gripande, varit svårt att komma i kontakt med 21-åringen den senaste tiden.

– Han är i grunden snäll och familjekär men ställer till det för sig, säger personen.

Svenska UD har tidigare bara kunnat säga att man känner till uppgifterna om att en svensk 21-åring gripits i Albanien. Men efter kontakt med albanska myndigheterna kan de nu bekräfta händelsen.

– Vi kan bekräfta att en svensk man har gripits på gränsen mellan Albanien och Montenegro. Sveriges ambassad i Tirana följer det här ärendet och ger den frihetsberövade konsulärt stöd, säger Linn Duvhammar, informatör på UD.

En liknande händelse inträffade 2012 då en svensk man greps med nio pistoler i sin väska. Han dömdes till tio års fängelse och utlämnades 2015 till Sverige, skrev Expressen då.

ARTIKELN HANDLAR OM

Albanien

Vapenbrott