Förbud mot solskydd ska rädda korallrev

Av: TT

Publicerad:
Östaten Palau förbjuder en rad solkrämer för att skydda sina korallrev.
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Östaten Palau förbjuder en rad solkrämer för att skydda sina korallrev.

Turistparadiset Palau är det första landet i världen som förbjuder olika typer av solkräm. Förhoppningen är att det ska stoppa badande turister från att förstöra korallreven. Men problemet är större än så, menar en expert.

Mellan Japan och Australien ligger dykarnas paradis, önationen Palau. Kristallklart vatten och korallrev lockar varje år hundratusentals turister till landet, som bara har drygt 20 000 invånare.

Regeringen menar att populariteten som turistmål skadar naturen – och i synnerhet korallreven.

En av bovarna är solkrämer, enligt Palaus regering. I en lag som börjar gälla 2020 förbjuds all försäljning av solskydd som innehåller kemikalier som stämplats som korallrevsskadliga. Turister kan räkna med att få förbjudna krämer beslagtagna medan försäljare riskerar upp till motsvarande 9 000 svenska kronor i böter.

Förstör paradiset

"Plastavfall, kemisk förorening, klimatförändringar och överanvändning av resurser fortsätter att hota vårt paradis", skriver Palaus president Tommy E. Remengesau i en kommentar till lagändringen.

När insmorda badare kliver ner i vattnet sköljs solkrämen långsamt av. Varje år uppskattas omkring 14 000 ton solskydd hamna i haven och en del forskare menar att kemikalierna kan orsaka blekning av korallreven eller till och med döda dem.

En fjärdedel av allt marint liv finns i anslutning till korallreven – som spelar en viktig roll i ekosystemet.

Ett förbud mot solkräm har tidigare varit på tapeten i Indiska oceanen och vid Stora barriärrevet i Australien. Men en lagändring kommer inte att rädda korallreven, enligt Michael Tedengren, docent vid institutionen för ekologi, miljö och botanik på Stockholms universitet.

– Om man pratar om turister som badar så handlar det ju om oerhört låga halter. Det är mycket värre om alla skulle kissa i vattnet. Den övergödningen skulle vara ett mycket större problem än den eventuella solkrämen de har på sig, säger han till TT.

"Minsta problemet"

Men att människor påverkar korallreven negativt råder inget tvivel om, enligt Tedengren. Det händer att turister trampar på dem, råkar bryta av bitar, plockar koraller och matar fiskar.

– Det stora problemet är människor på korallreven. Det finns så mycket tokigt som de hittar på. Solkräm på huden är kanske det minsta problemet egentligen.

Publicerad: