Donald Trump

New York Times: Trump ville ge order om åtal mot Hillary Clinton

Av: 

Hans Österman

NYHETER

Så sent som i våras ville Donald Trump beordra justitiedepartementet att åtala Hillary Clinton och förre FBI-chefen James Comey.

Det uppgav presidenten för en juridisk rådgivare i Vita huset, enligt New York Times.

Men advokaten varnade honom för konsekvenserna och risken att ställas inför riksrätt.

Donald Trumps rop om att Hillary Clinton ska sättas i fängelse efter mejlskandalen gick som en röd tråd genom hans presidentvalskampanj 2016.

– Om jag vinner ska jag instruera min justitieminister att få en särskild åklagare att titta på din situation, sa Trump till Clinton i en av debatterna.

– Det är hemskt bra att någon med Donald Trumps temperament inte bestämmer över juridiken i vårt land, svarade Clinton.

– För att du skulle sitta i fängelse då, replikerade Trump.

Två veckor efter valet lät det annorlunda och han backade från kravet att Hillary ska låsas in.

– Jag vill inte skada familjen Clinton, det vill jag verkligen inte. Hon har gått igenom massor och lidit på många olika sätt. Kampanjen var våldsam, sa Trump i en intervju med New York Times.

Nu avslöjar samma tidning att Trump dock inte verkar ha släppt tanken. Så sent som i våras sa han till Vita huset-rådgivaren Donald F McGahn II att han ville ge justitiedepartementet ordern att åtala både Hillary Clinton och den sparkade FBI-chefen James Comey.

New York Times hänvisar till två anonyma källor med insyn i konversationen mellan presidenten och advokat McGahn.

Rådgivaren ska, enligt tidningen, ha varnat presidenten för ett sådant drag och sagt att presidenten inte har makt att beordra ett åtal. Visserligen kan han formellt efterfråga en utredning, sa McGahn, men det skulle kunna leda till anklagelser om maktmissbruk.

För att understryka varningen fick rådgivaren Vita husets advokater att skriva ihop ett flersidigt dokument till Trump där de möjliga konsekvenserna, inklusive ett möjligt riksrättsåtal, listades, uppger New York Times.

Donald McGahn lämnade Vita huset så sent som för några veckor sedan. Enligt New York Times är det oklart om Donald Trump läste hans dokument eller om han gick vidare med kraven på åtal mot Clinton och Comey.

Presidenten har dock fortsatt att privat diskutera möjligheten att låta en särskild utredare ta sig an de två, uppger NY Times med hänvisning till två källor som talat med Trump om saken.

Han ska också ha kallat FBI-chefen Christopher Wray ”svag” för att han inte låtit undersöka Hillary Clinton hårdare.

Vita huset har enligt New York Times avstått från att kommentera uppgifterna.

Donald McGahns advokat William Burck säger i ett uttalande:

”Herr McGahn kommer inte att kommentera sina juridiska råd till presidenten. Presidenten har rätt till samma konfidentialitet som alla andra klienter. Herr McGahn vill ändå peka på att såvitt han känner till har presidenten aldrig beordrat någon att åtala Hillary Clinton eller James Comey.”

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Lista: De kan ersätta Trump 2020 – här är 22 utmanare

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump

Hillary Clinton

James Comey

Christopher Wray

FBI

The New York Times