Sjuksköterskan Nichole flydde lågorna – åkte och jobbade

44 har dött i bränderna

avAdam Westin

Kaliforniens dödligaste bränder genom tiderna fortsätter härja.

Sjuksköterskan Nichole Jolly övergav sitt hem, famlade genom askan och lågorna, räddades av en brandbil – och åkte till sjukhuset och jobbade.

– Det är vad sjuksköterskor gör, säger Nichole Jolly till CNN.

42 personer har dött i norra Kalifornien, vilket gör jättebranden som kallas ”Camp Fire” till delstatens dödligaste någonsin. Därutöver har två personer dött i södra Kaliforniens bränder.

Många dödsoffer har hittats i sina bilar och Nichole Jolly höll på att bli ett av dem. Hon är en sjuksköterska och bor i Paradise, den värst drabbade staden.

Sprang för sitt liv genom elden

När Nichole Jolly övergivit sitt hem satte hon sig i bilen för att fly. Men hon såg ingenting genom vindrutan och rök började läcka in. Omgiven av lågor ringde hon sin man och sa att hon nog skulle dö.

”Dö inte, spring. Om du ska dö, dö kämpandes”, sa maken till Nichole Jolly, berättar hon för CNN.

Hon gav sig ut i eldstormen och sprang för sitt liv.

– Det fanns inget syre i luften, elden sög upp allt. Jag blundade för askan var så het och jag bländades av ljuset. Jag höll händerna framför mig och nådde fram till en brandbil. Jag gick till sidan och knackade på, klistermärkena höll på att smälta av bilen, och två brandmän tog in mig, berättar Nichole Jolly.

1 av 4 | Foto: Noah Berger / AP
Sjuksköterskan Nichole Jolly övergav sitt hem, famlade genom askan och lågorna, räddades av en brandbil – och åkte till sjukhuset och jobbade.

Brandbilen räddades av bulldozer

Nichole Jolly trodde att hon var i säkerhet.

Men brandmännen berättade att de också var i nöd. De hade ingen möjlighet att köra från lågorna utan helikopterhjälp.

Tills en bulldozer kom.

– Den kom från ingenstans och röjde en väg åt oss. Han räddade alla våra liv. De som kör bulldozers förtjänar att hyllas som de största hjältarna, säger Nichole Jolly till CNN.

”Vi bara hjälpte människor”

Brandbilen tog sig till sjukhuset i Paradise. Där satte Nichole Jolly igång och arbetade.

– Jag var tvungen att fortsätta. Hela personalen bara jobbade och tänkte inte på oss själva eller våra egendomar som nyss gått förlorade. Vi bara hjälpte människor. Det är vad sjuksköterskor gör, säger Nichole Jolly till CNN.