Kyssen skrevs in i världshistorien – nu är han död

avChristina Nordh

Foto: ALFRED EISENSTAEDT/THE LIFE PICTURE COLLECTION/GETTY
BILDEN AV KRIGSSLUTET I euforin över Japans kapitulation grabbade den amerikanske sjömannen George Mendonsa tag i den unga tandsköterskan Greta Zimmer Friedman och gav henne en passionerad kyss mitt på Times Square. Bilden publicerades av magasinet Life och har blivit en symbol för krigsslutet.

Kriget hade precis tagit slut.

Den segerrusige George grabbade tag i Greta och gav henne en passionerad kyss.

Nu är båda döda.

Times Square var fullt av tiotusentals jublande människor. Det var den 14 augusti 1945 och andra världskriget var äntligen över.

Bland dem på torget fanns fotografen Alfred Eisenstaedt som dokumenterade fredsfirandet. Sjömannen George Mendonsa var på plats och firade han med.

– Det hände i stunden. Du kommer tillbaka från Stilla havet – och kriget tog slut till sist. sa han till CBS News 2012.

– Det var glädjen över att kriget var över, plus att jag hade druckit en del. Så när jag såg sköterskan, tog jag tag i henne och kysste henne.

”Var inte mycket till kyss”

Sköterskan var 21-åriga Greta Zimmer Friedman som var på jobbet när hon hörde rykten om att japanerna kapitulerat efter atombomberna över Hiroshima och Nagasaki. Då begav sig till Times Square – och fångades in av George.

– Plötsligt tog en sjöman tag i mig. Det var inte mycket till kyss. Det var mer av en firande handling. Senare fick jag reda på att han var så lycklig över att inte behöva åka tillbaka till Stilla havet där de låg under kriget, sa Greta Zimmer Friedman i en intervju för Veterans history project 2005.

Alfred Eisenstaedt hittade George och Greta i kamerans sökare och tryckte till. Den ikoniska bilden publicerades i tidningsmagasinet Life och är en av de mest kända från 1900-talet.

”Aldrig kysst mig så där”

Till saken hör att George var ute på sin första dejt med blivande hustrun Rita, hon syns strax ovanför hans axel.

– Jag har aldrig varit arg över att George kysste en annan kvinna på vår första dejt, sa hon till Daily Mail 2012.

Men hon tillade:

– Under alla de här åren har George aldrig kysst mig så där.

För två år sedan dog Greta Zimmer Friedman, 92 år gammal.

Nu är George Mendonsa också död. Han dog efter en stroke två dagar innan sin 96:e födelsedag på äldreboendet i Middletown på Rhode Island, där han bodde med sin Rita som han var gift med i 70 år.

Foto: Lenny Ignelzi / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
En staty över den historiska kyssen finns i San Diego.
ARTIKELN HANDLAR OM