SMHI

Efter plusgraderna – nu kommer blåst och ishalka

Brittiska stormen Erik har nått Sverige

Av: 

Isabelle Nordström

NYHETER

Vad britterna kallar stormen Erik har nått Sverige – trots försvagad styrka blir det ett redigt busväder.

SMHI har gått ut med flera klass 1-varningar för plötslig ishalka i Dalarna, Gävleborg och norra Värmland, risk för översvämningar i Västra Götaland och vid kusten ligger kuling-varningar.

– Det är kanske inte är den bästa dagen för en lördagspromenad, säger Max Lindberg Stoltz på SMHI.

Under fredagen ställde vinterstormen Erik till det rejält över brittiska öarna. På Irland och i Storbritannien påverkades vägar och tågtrafiken och flygplanen hade svårt att landa på Heathrow i London. En film från Dublin visar hur en sulky med ett litet barn i flög iväg och landade framför en bil, skriver Daily Mail.

Lyckligtvis skadades inte barnet eller någon annan.

Nu har stormen Erik nått Sverige – om än i försvagad form. Snön ersattes av slask och regn. Nu varnar SMHI för plötslig ishalka i delar av Dalarna, Gävleborg och norra Värmland.

– Vägarna ligger på minussidan samtidigt som det faller regn på de här vägarna vilket gör att det fryser till, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

– Det kanske är så att man automatiskt blir mer uppmärksam om det ligger snö på vägarna, men den här isen kan vara svår att se.

Kan bli översvämning

I Västra Götaland varnar man för höga flöden och det finns risk för översvämningar.

– Dels är det regn som kommer in, men också snösmältning och tjäle i marken som gör att vattnet inte kan rinna undan, säger Max Lindberg Stoltz.

Det ligger ett lågtryck väster om Norge.

– Det ger nederbörden över land men också vindarna. Vi har fått upp mildare luft som gör att det ligger över plussidan på stora håll i Götaland och Svealand, säger Max Lindberg Stoltz.

SMHI: ”Blåsig dag”

Det blir blåsigt också. Längs med hela Västkusten och Östersjön ligger klass 1-varningar för kuling.

– Det kommer att bli en ganska blåsig dag i inlandet i främst Götaland, det kommer att bli hårda vindbyar, säger Max Lindberg Stoltz.

– Det är kanske inte är den bästa dagen för en lördagspromenad.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

SMHI

Väder

Snösmältning