Klass 2-varning för storm i fjällen

avTT

Foto: Johan Hallnäs/TT
Klass 2-varning för storm i fjällkedjan.
Foto: Mats Andersson / TT
Storm i fjällen och stormbyar över resten av Norrland väntas under torsdagen. Blåsten i kombination med snöfall kan leda till besvärligt trafikläger. Arkivbild.

De kommande dagarna bjuder på mycket hårt väder i Norrland med klass 2-varning för storm i fjällkedjan. Även resten av Norrland har hårda vindar att vänta och det finns risk för stormbyar på fredag. Länsstyrelsen i Jämtland varnar allmänheten.

Ett djupt lågtryck ska passera norr om landet. Det kommer att blåsa upp rejält under torsdagen och det kommer att fortsätta blåsa in under fredagsdygnet. Dessutom väntas snöfall eller snöbyar, vilket kan leda till mycket besvärligt väder.

– När det är storm i fjällen med snöbyar så är det väldigt dålig sikt och risk för drivbildning. Om man inte måste ge sig ut ska man inte göra det. Det kan vara riktigt besvärligt och till och med farligt att vistas på fjället när det är de här vindstyrkorna, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

Allmänhet varnas

Länsstyrelsen i Jämtland varnar på sin webbsajt allmänheten inför stormen, som väntas slå till med full kraft natten mot fredag. Ett antal organisationer i länet samlades till samverkansmöte på onsdagen för att kunna förebereda sig.

Det börjar blåsa upp i fjällen redan under torsdag morgon och från eftermiddagen gäller klass 2-varningar för storm i Norrbottens- och Västerbottensfjällen. Natten mot fredagen gäller varningen hela fjällkedjan, ner till och med Härjedalsfjällen. Dalafjällen omfattas inte av någon varning.

Kan bli fler varningar

Även i Norrlands inland och kustland och ner över Gävleborg kommer det att blåsa rejält, med risk för stormbyar på fredag.

– Det kan eventuellt bli en klass 2-varning för stormbyar även där om prognosen håller i sig, säger Malva Lindborg.

Från södra Bottenhavet och upp till Bottenviken råder klass 1-varning för kuling från torsdag eftermiddag. Först på lördag väntas vinden avta i norr.

För resten av landet väntas inte lika dramatiskt väder. Torsdagen inleds med minusgrader med stigande temperaturer på fredag.