Fortsatta protester mot ungersk övertidslag

Av:  TT-AFP-Reuters

Anhängare till ungerska oppositionspartier samlades i Pecs i Ungern på fredagskvällen för att protestera mot den nya övertidslagen.
Anhängare till ungerska oppositionspartier samlades i Pecs i Ungern på fredagskvällen för att protestera mot den nya övertidslagen.

Protesterna fortsätter i Ungern mot den nya övertidslagen som premiärminister Orbán drivit igenom.

Orbán viftar bort demonstrationerna som en del av en kampanj för att stödja massinvandring.

Omkring 6 000 demonstrerade i huvudstaden Budapest på lördagen för att visa sitt missnöje mot lagen som ger arbetsgivare rätt att kräva 400 övertidstimmar om året per anställd, mot tidigare 250 timmar.

– Vi motsätter oss nästan allt som hänt sedan den här regeringen kom till makten, säger demonstranten Eva Dementer och syftar på den högernationalistiska premiärministern Viktor Orbán som styrt landet sedan 2010.

En liknande demonstration hölls på fredagskvällen i staden Pecs omkring 20 mil söder om Budapest, enligt AP.

Lagen innebär att en arbetsgivare kan tvinga personalen att arbeta upp till två timmar extra om dagen, vilket motsvarar en arbetsdag i veckan. Demonstrationerna har även riktats mot ytterligare en lag som försvårar domstolarnas oberoende kontroll av regeringen.

Orbáns parti Fidesz skrev i ett uttalande i torsdags att protesterna är en del av en kampanj inför EU-valet i maj, för att stödja dem som vill ha massinvandring till EU. Orbán har tidigare sagt att den amerikansk-ungerske miljardären George Soros finansierar protesterna.

Publisert: