Kramade manlig student – stängs av

avTT

Foto: Khalil Hamra/AP/TT
Universitetet ligger i anslutning till al-Azharmoskén som grundades 970 som Kairos första moské.

En kvinnlig student vid al-Azharuniversitetet i Kairo har stängts av efter att hon synts i en video där hon kramar en manlig student. Även för mannen väntar repressalier.

Videon, där mannen tycks fria till kvinnan, undergräver lärosätets rykte, enligt en talesperson för universitetet. Han tillägger att kramar mellan ogifta kvinnor och män "bryter mot samhällets värderingar och principer".

al-Azharuniversitetet är ett av världens äldsta universitet och ligger i anslutning till al-Azharmoskén. Det är Egyptens ledande religiösa institution och inflytelserikt i kraft av sin ställning som ett centrum för islamiska studier.

Även för mannen väntar konsekvenser. En talesperson för Mansourauniversitetet, där han studerar, uppger att lärosätets disciplinnämnd på måndag ska besluta vilket straff han ska få.

Det egyptiska samhället och rättssystemet är präglat av konservatism. Förra året fängslades en kvinnlig artist för brott mot landets lagar om sedeslöshet efter ett videoklipp där hon ska ha dansat på ett sensuellt sätt. Året före dömdes en kvinnlig artist till två års fängelse för liknande anklagelser.

Enligt al-Azharuniversitetet har den kvinnliga studenten rätt att överklaga beslutet.

Rättad: I en tidigare version framstod det som att studenterna gick på samma universitet.