Advokatens plan inför utfrågningen av Madsen: Fokusera på detaljerna

avGustaf Tronarp

KÖPENHAMN. Det är oklart hur Kim Wall dog – och det kan bli Peter Madsens trumfkort.

Inför utfrågningen i rätten har advokat Betina Hald Engmark planen klar: Fokusera på detaljer för att så tvivel om åklagarens version.

– Det finns ingen som helt säkert kan tillbakavisa Madsens förklaring, säger försvarsadvokaten Mette Grith Stage, som följer rättegången.

Enligt den enda person som var med och kan berätta om vad som hände ombord på ubåten Nautilus den 10 augusti förra året rör det sig om en fruktansvärd olycka.

I Köpenhamns tingsrätt har Peter Madsen, 47, sagt att ett tekniskt fel gjorde att farkosten fylldes av giftiga gaser. När han gick upp för att åtgärda problemet slog luckan igen – och på grund av undertryck gick den inte att öppna. Den svenska journalisten Kim Wall, 30, blev kvar nere i ubåten och dog av kvävning.

1 av 3 | Foto: Krister Hansson
Betina Hald Engmark ska fråga ut Peter Madsen i rätten i dag.

Åklagare Jakob Buch-Jepsen hävdar i stället att Madsen band och misshandlade Kim Wall. Han ska även ha förgripit sig på 30-åringen innan han styckade henne och dumpade kroppen i Kögebukten.

”Kommer vara detaljerat”

Under rättegången har åklagaren radat upp en rad omständigheter som är mycket besvärande för Peter Madsen. Men hans advokat Betina Hald Engmark har ett trumfkort: Det är inte fastställt hur Kim Wall dog.

På onsdagen ska Hald Engmark fråga ut sin klient i rättssalen. Då kommer hon att göra allt för att försöka få domaren att se svagheterna i åklagarens version av händelseförloppet.

– Jag kan inte vara så specifik, men jag förväntar mig att vi kommer in mer detaljerat på vad som hände den 10 augusti 2017, säger Betina Hald Engmark till Aftonbladet.

Svagaste punkten: dödsorsaken

Flera vittnen som seglat med Peter Madsen i Nautilus har intygat att undertryck kan uppstå på det sätt som han beskrivit.

Enligt Mette Grith Stage, dansk försvarsadvokat som följer rättegången, kan tveksamheten kring dödsorsaken få avgörande betydelse för domstolens avgörande.

– Jag är övertygad om att hans advokat kommer att slå ner hårt på detta. Det finns inga vittnen eller annat som gör att Peter Madsens förklaring helt säkert kan tillbakavisas.

Betina Hald Engmark säger att hon kommer att fokusera på detaljer under utfrågningen. Vad tänker du om det?

– Det är svårt att säga vad det kan röra sig om. Jag tycker att Madsen redan lämnat en ganska detaljerad redogörelse. Men det ska bli mycket spännande att se vad det handlar om.

Hon fortsätter:

– Det skulle heller inte förvåna mig om advokaten vill fråga Madsen om sådant som vittnena sagt. Under utfrågningarna har han viskat saker till henne flera gånger. Det har verkat som att han haft egna frågor att ställa.

”Verkade ha trevligt”

Under tisdagen hördes de första personerna som advokaten kallat till rätten. Det var vänner och kollegor till Peter Madsen, samt några personer som sett honom och Kim Wall i ubåten.

– De var helt lugna och verkade ha trevligt, sa en person.

Mette Grith Stage menar att försvaren försöker lyfta fram 47-åringens positiva sidor.

– Åklagaren beskriver honom som en perverterad och konstig person. Advokaten måste försöka ge en motbild till det och visa att han var duktig och omtyckt.

Förhandlingarna startar klockan 09.30 i Köpenhamns tingsrätt. Aftonbladet är på plats och rapporterar direkt.

Tyngsta bevisen mot Peter Madsen 00:50
ARTIKELN HANDLAR OM