Kim Jong-uns egna filmer från Kina

avJoakim Magnå

Nordkoreas diktator överraskade hela världen när han gav sig ut på sin första utlandsresa sedan 2011.

Nu släpper Kim Jong-un sina egna filmer från tågresan genom Kina.

Resan genomfördes under stort hemlighetsmakeri.

Men den statliga nyhetsbyrån KCNA:s drygt 40 minuter långa film från besöket ger en inblick.

Kim Jong-un med följe anlände till den kinesiska gränsstaden Dandong den 25 mars. Dagen därpå rullade diktatorns bepansrade tåg in på perrongen i huvudstaden Peking.

I videosekvenserna ses kinesiska företrädare samtala med Kim Jong-un och hans medarbetare inne i tågvagnarna. Leende sitter de i väl tilltagna rosa fåtöljer, som radats upp längs väggarna.

1 av 5 | Foto: AFP KCNA VIA KNS
Nyhetsbyrån KCNA har släppt en film från Kims Kina-resa.

Vinkar ivrigt

Diktatorn ses även vinka ivrigt från fönstret när tåget rullar ut från perrongen i Dandong för den fortsatta resan in i Kina.

Videoklippen visar också färden genom det kinesiska landskapet och ankomsten till tågstationen i Peking. Kim Jong-un välkomnas av representanter för Kinas kommunistparti – med blommor, röd matta och soldater i givakt.

Efter två dagar i Peking åkte nordkoreanerna hem igen, tåget passerade gränsen den 28 mars.

Den inofficiella visiten hos Kinas president Xi Jinping har setts som ett led i förberedelserna inför det väntade mötet med USA:s president Donald Trump i maj – och även med Sydkoreas president Moon Jae-in i april.

Öppnade för kärnvapenstopp

Med under besöket fanns Kims unga hustru Ri Sol-Ju, vars utseende och stilrena dräkter väckte uppmärksamhet.

I övrigt uppges mötet mellan Kim och Xi ha varit lyckat. Den nordkoreanske ledaren ska ha öppnat för att stoppa sitt kärnvapenprogram.

– Frågan om att avveckla kärnvapnen på Koreahalvön kan lösas, om Sydkorea och USA bemöter våra ansträngningar genom att visa god vilja, skapa en fredlig och stabil atmosfär samtidigt som vi tar gemensamma kliv framåt för att uppnå fred, sa Kim, enligt Reuters.

Kim har ärvt det gröna tåget från sin föregångare, pappa Kim Jong II. På grund av sin tyngd går det bara i 60 kilometer i timmen.

 

LÄS OCKSÅ: Sanning och myt om Kim Yong-Un

 

ARTIKELN HANDLAR OM