Trumps vrede efter tillslagen: ”Han klättrar på väggarna”

Av: Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trump uppges klättra på väggarna av vrede efter tillslaget mot hans advokat.

Nu försöker hans rådgivare lugna presidenten och avstyra impulsiva beslut – som att sparka särskilde åklagaren Robert Mueller.

– Han är definitivt övertygad om att han har makten att göra det, säger Vita husets pressekreterare Sarah Sanders.

Under måndagen slog FBI till mot Trumps personlige advokat Michael Cohen. Enligt New York Times letade agenterna bland annat efter dokument om betalningar och tysthetsavtal till porrstjärnan Stormy Daniels och förra Playboymodellen Karen McDougal som båda hävdar att de haft affärer med Trump.

På måndagskvällen slog Trump tillbaka under en spontan presskonferens i Vita huset. Han kallade räderna mot Cohen ”en skamlig situation” och ”en fullkomlig häxjakt”.

– Det här är en attack på vårt land.

1 av 4 | Foto: KEVIN LAMARQUE / X00157

Trump öppnade även för att sparka särskilde åklagaren Robert Mueller som leder utredningen om Rysslandskopplingarna.

– Vi får se vad som händer, sa Trump på en direkt fråga.

Så arg är Trump när ingen ser

Under tisdagen har oron tilltagit bland presidentens rådgivare och förtrogna i Vita huset, rapporterar New York Times.

Tidningens Vita huset-korrespondent Maggie Haberman uppger att Trump är ännu argare i stängda rum än vad som syntes i tv:

– Det var en bråkdel av vad han säger privat. Han klättrar på väggarna, enligt en källa, säger hon till CNN.

Enligt New York Times svingar Trump vilt åt flera håll i de interna samtalen. Han uppges överväga att sparka vice justitieminister Rod Rosenstein som personligen godkände FBI:s räd mot Cohen och ska även ha lagt skuld på advokaten för att offentligt ha bekräftat betalningen till Stormy Daniels.

Under hela tisdagen har rådgivarna försökt lugna presidenten och försökt förmå honom att inte ta impulsiva beslut som kan förrvärra hans juridiska och politiska situation, uppger New York Times och hänvisar till flera källor.

Såväl Trumps stab som tjänstemän vid justitiedepartementet oroar sig nu för att Trump ska försöka sparka Robert Mueller för att bli kvitt utredningen om rysk inblandning i valet.

– Det skulle vara självmord för presidenten att prata om att vilja sparka Mueller. Ju mindre presidenten säger om det hela, desto bättre skulle han och hans presidentskap klara sig, sa den republikanske senatorn Charles Grassley från Iowa till Fox News, enligt Reuters.

Vita huset: Övertygad att han kan sparka Mueller

Men Trump har uppenbarligen inte släppt tanken. Vita husets pressekreterare Sarah Sanders sa på tisdagskvällen att Trump fått bekräftelse från sina rådgivare på att det är möjligt att sparka Mueller:

– Han är definitivt övertygad om att han har makten att göra det.

Så sent som i december ska Trump ha övervägt att sparka Robert Mueller efter uppgifter att han begärt ut dokumentation om Trumps transaktioner med Deutsche bank, uppger New York Times.

Michael Cohen beskrivs i Washington Post som Trumps personliga kassavalv – den som sitter inne på hans personliga och affärsmässiga hemligheter och som ser till att hans vilja verkställs.

– Den här husrannsakan är som att släppa en bomb på Trumps veranda, säger Joyce White Vance, före detta federal åklagare i Alabama, till tidningen.

Washington-advokaten Mark S Zaid ger en liknande beskrivning.

– Det blir inte så mycket värre än så här, annat än att gripa någons fru eller pressa en familjemedlem. Det här är tillslag mot den innersta heligheten: din advokat, din revisor, din frisör, din terapeut, din bartender. Alla som vet det värsta om dig.

Författaren Tim O’Brien, som skrev biografin Trump nation, säger att tillslaget mot Michael Cohen ”bär en doft av dödlig hot” för Trump. Han beskriver Cohen som Trumps personliga fixare.

– Han har gjort skitjobbet som presidenten inte har velat göra själv och har gjort det i ett decennium.

Michael Cohen själv är mera återhållsam i sin första kommentar om tillslaget. Medan Trump pratar om en attack på nationen berömmer advokaten FBI-agenterna.

– Jag är inte glad över att ha fått mitt hem och kontor genomsökta. Men jag ska säga dig att FBI:s personal som genomförde tillslagen var extremt professionella, artiga och respektfulla. Och jag tackade dem när de var färdiga, sa han i en telefonintervju med CNN på tisdagskvällen.

Publicerad:

LÄS VIDARE