”Inget onormalt spel på Nobelpriset i litteratur”

Sara Danius tillkännager Nobelpriset i litteratur.
Sara Danius tillkännager Nobelpriset i litteratur.

Uppgifterna om att namnen på minst sju Nobelpristagare ska ha läckts i förväg fick spelbolagen att göra en undersökning om misstänkt spelfusk.

Nu konstaterar man att spelintresset på Nobelpriset i litteratur varit stort – men några tecken på onormalt spel har man inte hittat.

Det var efter uppgifterna om att den så kallade Kulturprofilen i förväg ska ha läckt namnen på minst sju Nobelpristagare i litteratur, som spelbolaget Unibet och Betsson beslöt att granska om det förekommit onormalt spel på litteraturpriset.

– Jag har bett vårt team som bevakar matchfixning och sportintegritet att titta närmare på detta, sa Alexander Westrell på Kindred, som äger spelsajten Unibet, häromdagen.

Nu konstaterar spelbolagen att eventuella läckor inte har påverkat spelandet på Nobelpriset i litteratur.

– Det finns ett stort intresse för att spela på Nobelpriset i litteratur men insatserna är låga och ligger oftast omkring en hundralapp. Om vi jämför med spelomsättningen på en vanlig allsvensk fotbollsmatch så omsätter vadslagningen på litteraturpriset ungefär en tiondel av den summan, säger Alexander Westrell i ett uttalande.

Kindred har genom åren aldrig upptäckt onormala spelmönster kopplade till Nobelpriset i litteratur och säger nu efter en närmare granskning att det varken förekommit några stora insatser eller onormala spelmönster sedan 2005, då man först började erbjuda spel på litteraturpriser.

Inte heller Betsson ser några indikationer på fusk i samband med Nobelpriset. Även från Betsson påpekar pr-chefen Robin Olenius att spelen på Nobel bara tillåter låga insatser, och därmed bara mindre vinster.

Publisert:

LÄS VIDARE