Sälunge påkörd av bil i Norrköping

NYHETER

En sälunge hittades tidigt på måndagsmorgonen påkörd strax utanför Norrköping.

Föraren smet från platsen.

– Att man inte ser att det kryper en liten sälunge på vägen är för mig ett mysterium, säger kommunjägaren Mats Ekeberg.

Den senaste veckan har flera Norrköpingsbor fått se flera ulliga, gulliga sälkutar ligga och lapa sol mitt inne i stan. Tidigt i morse möttes dock en hundrastare av en allt annat än trevlig syn.

En sälunge låg nämligen död mitt på vägen.

– Tydligen har en människa strax utanför Norrköping kört på en sälkut. Och då har personen smitit från olyckan och inte anmält det här. Tragiskt att den ska dö på det här viset, säger kommunjägaren Mats Ekeberg, som fick ett samtal från polisen strax innan klockan sex på morgonen.

Foto: Mats Ekeberg

– Det är på en vägsträcka med låg hastighet och bra sikt. Att man inte ser att det kryper en liten sälunge på vägen och inte hinner bromsa, det är för mig ett mysterium faktiskt.

Sälungen är nu omhändertagen och ska skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt för obduktion.

Att sälungar syns mitt inne i stan hör knappast till vanligheterna. Att centrala Norrköping plötsligt tycks krylla av sälungar förbryllar även kommunjägaren, men han har ett par teorier om vad det kan bero på.

– Mitt i centrala Norrköping har de ett cityfiske där de planterar ut lax, så sälarna har ju helt enkelt smörgåsbord där ute. Om det är en av anledningarna att de kommer in här, eller om det är maten ute till havs som sinar, det är jättesvårt att säga, säger Mats Ekeberg.

Senare samma dag som den påkörda sälungen hittades fick Mats Ekeberg samtal om ytterligare en säl, som mådde betydligt bättre.

– Vi fick första parkett när den här sälkuten jagade stora braxar. Jag har inte sett något sånt här förut så det var häftigt. Det är en mycket härlig känsla att se att de är så välmående, säger Mats Ekeberg.

Så länge man håller ett rimligt avstånd till sälungarna rekommenderar han alla att ta sig till Norrköping för sälsafari.

– Då kan man gå och glana i skyltfönster och gå ner till strömmen och sätta sig på någon uteservering och både ta sig en god bit mat och dricka någon Ramlösa och kanske titta på sälsafari också, säger Mats Ekeberg, kommunjägare i Norrköping.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sälar