Så klarar du getingplågan

NYHETER

Gamla huskurer och smarta trick - läsarnas bästa tips

Lök och sockerbitar för att dämpa smärtan efter sticket.

Dammsug getingboet.

Eller låt dem helt enkelt vara.

Här är läsarna egna tips om hur man bäst klarar sig från getingplågan.

På några timmar fick aftonbladet.se in massor med smarta tips och råd. Det här är bara några av dem.

Spring ifrån dem. Har inte blivit stucken sen jag var liten så det verkar fungera.

Dammsug boet. Häromdagen tog jag bort ett getingbo på min husfasad. Jag tog dammsugaren och lade den mot hålet där getingarna kom ut sen knackade jag på väggen och det rasslade till. Så var det boet rensat, man får visserligen köra med dammsugaren flera gånger innan alla är borta men det fungerar faktiskt överraskande bra.

Låt dem vara. Varför bekämpa och döda getingarna? De gör faktiskt nytta genom att mata sina larver med bland annat skadeinsekter. De flesta människor beter sig som om getingen kommer att stickas bara den kommer i närheten.

Getingar är inga människor som gör andra illa bara för nöjets skull. De sticker bara om de känner att de hotas på något sätt, till exempel om man börjar riva i deras bo.

Om man agerar lugnt och inte viftar och slår när de kommer och undersöker så kommer getingen knappast att stickas. De kan bli närgångna och är väldigt nyfikna ibland men vad gör det? Ha lite tålamod.

Givetvis ska man ha respekt för getingar speciellt om man är allergisk men jag tycker det överdrivs alldeles för mycket! Låt getingarna vara!

En magnecyl på sticket. Blir man stungen av en geting är bästa bot att göra så här: Tag en vanlig magnecyl, krossa den till pulver i en tesked, lös upp det med några droppar vatten.

Lägg lösningen på sticket under en liten kompress. Garanterat försvinner smärtan efter cirka en minut, kvar blir bara lite klåda i någon dag. Jag har själv provat och det fungerar.

Sockerbit på sticket. Om man fått ett stick ska man se till att gadden är borta och sedan sätta en fuktad sockerbit på sticket. Det suger ut giftet och minskar irritationen.

Krossad värktablettKrossa en alvedon, badda på med vatten. Lindrar efter två minuter.

Spreja dem. Jag har just i helgen bekämpat sex getingbon i sommarstugan i helgen.

Köpte en spray från Anticemex som bekämpar flygfän.

Sedan var det bara att spruta sprayen där de befann sig: in i öppningen av boet.

Sedan kan jag lova att det börjar surra och en efter en ploppade getingarna ut ur boet med kramper i hela kroppen. Till slut dog de.

Lägg en lök på sticket. Jag blev stungen en gång av en geting alldeles vid tinningen. Då jag är känslig för insektstick befarade jag i vanlig ordning att jag skulle svullna upp ganska ordentligt i ansiktet (vilket hände när jag var 14 år och blev getingstungen i läppen under ett scoutläger).

Men min mor visste på råd. Hon delade omedelbart en rå gul lök i två halvor och sade åt mig att gnugga den skurna lökytan mot stickstället. Jag gjorde så i några minuter - och slapp inte bara svullnaden utan också värk och klåda!

Mer lök på sticket. Jag har hört att man ska hålla en lök på sticket för att dämpa smärtan och svullnaden. Dela en lök, för att gnida in det drabbade området.

Har själv aldrig testat det, men mormors ord kanske är sanna. Man ska ju lyssna på de äldre.

Saliv och sockerbit. Saliv på en sockerbit som plåstras på bettet. Lindrar svullnaden ofelbart.

Saliv och socerbit – igen.Jag har ett beprövat tips: fukta en sockerbit med saliv och tryck mot stycket i cirka tio minuter. Min bror provade detta i somras och jag har även provat det på min dotter, det hjälper garanterat. Det syntes inte ens var getingen hade stuckit!

Elda med kaffe. Jag var i grekland och fick ett bra tips om hur man håller getingarna borta när man exempelvis sitter och äter eller fikar. Grekerna sätter alltid ut ett litet fat malet bryggkaffe och tänder på. Kaffet brinner inte utan ger bara ifrån sig lite rök. Och röken håller defenitivt getingarna på avstånd! Men det ryker inte så mycket att det blir störande.

Olja på sticket. Det bästa att ta på ett getingstick för att lindra är "Tea Tree Oil". Det finns att köpa i hälsokostbutiken och hjälper mot alla sorters insektsbett och -stick.

aftonbladet.se