Flygförbud för bolaget minst en månad till

NYHETER

Om Transjet hyr in ett annat bolag för att få hem sina strandsatta resenärer kommer Luftfartsverket att godkänna ansökan.

Det blev klart vid förhandlingarna i går.

Efter beskedet beslutade Aer Olympic att ställa in samtliga kommande flygresor med Transjet.

Foto: Väntan är lång för resenärerna på Atens flygplats.

Tidigast i slutet av augusti eller möjligen september kommer Transjet att få tillbaka sitt tillstånd.

Luftfartsverket går med på att bolaget hjälper de strandsatta passagerarna hem - men bara om en tredje part anlitas för att flyga, så kallad wetleasing.

Ställer in alla resor

Beskedet fick under eftermiddagen reseföretaget Aer Olympic att besluta om att ställa in samtliga planerade resor och lovade pengarna tillbaka - men bara för alla som inte kommer iväg från Sverige.

Enligt Aer Olympic kan man eventuellt hjälpa till att skaffa reguljära biljetter för strandsatta passagerare, men det kostar i så fall extra. Hur frågan om ersättning till de som lyckats ta sig hem på egen hand ska lösas är ännu oklart.

Hundratals sitter fast

För de hundratals som sitter i Grekland eller Spanien och väntar på besked betyder det ännu minst en oplanerad natt på hotell.

Luftfartsverket säger att man erbjuder Transjet att kunna ta hem sina passagerare.

- Om Transjet önskar genomföra wetlease, alltså att hyra in ett annat bolag, ska vi behandla ansökan positivt, säger Urban Bergsten, presschef vid Luftfartsverket i Norrköping.

- Men detta gäller bara de strandsatta passagerarna.

Caroline Olsson