Nazisterna vill hjälpa Saddam

1 av 2 | Foto: PRIVAT
SVENSKE LEGOSOLDATEN Organisationen Legion Wasa leds av förre FN-soldaten Curt Linusson.
NYHETER

Den nazistiska organisationen Legion Wasa marscherar i tyska uniformer och övar med skjutvapen.

Nu värvar de frivilliga till ett krig i Irak.

Nazisterna vill slåss på Saddam Husseins sida.

Legion Wasa har beskrivits som en paramilitär grupp. Under ledning av förre FN-soldaten Curt Linusson, 59, håller man fältövningar för unga nazister i de västgötska skogarna.

Nu söker Legion Wasa legosoldater som ska kämpa mot USA.

- Vi vill se om det finns ett uppdämt behov att ställa upp som frivillig om det blir ett krig i Irak, säger Curt Linusson.

"Göra en insats"

Det är dock oklart om de frivilliga ska delta i väpnade strider. På Legion Wasas hemsida talas det bara om att "göra en insats i Irak".

- Enligt lagen får man inte värva soldater för utländsk krigsmakt i Sverige, därför har vi skrivit lite svävande utan att precisera. Det kan vara humanitärt, som levande sköldar, sjukvård eller motsvarande, säger Curt Linusson.

Hyllar Hitler

Nazistledaren Curt Linusson har tidigare försökt att nå fronten. Under kriget i forna Jugoslavien åkte han ned för att strida för Kroatien, precis som polismordsdömde Jackie Arklöv.

Allt rann dock ut i sanden. Senare återvände Linusson som FN-soldat.

Legion Wasa hyllar öppet Hitler. Medlemmarna skjuter med luftgevär, klär sig i tyska arméns uniformer och använder sig gärna av hakkorsfanor.

Hur kan då en sådan organisation vilja stödja muslimer?

- Det är lite motsägelsefullt. Vi kämpar mot islam i Sverige, men vi ser det inte som någon motsättning att kämpa för ett islamiskt land som angrips av en stormakt. Saddam Hussein utgör inte något hot mot världsfreden, säger Curt Linusson.

Andreas Harne