Läsarnas gåvor ger Eva nytt hopp

NYHETER

Aftonbladets läsare har hittills räddat åtta ukrainska barn. Med Eva Kononova kan de bli nio.

- Tack vare Aftonbladets läsare har Eva fått en chans att leva, säger Bo Wallenberg på Skandinaviska barnmissionen.

Foto: HÄLSAR FRÅN SJUKSÄNGEN Aftonbladets läsare har redan samlat in en miljon kronor för att hjälpa hjärtsjuka Eva. Operationerna var svåra och tyvärr uppstod komplikationer som gör att det nu behövs mer pengar för Evas behandling. Eva och Bo Wallenberg på Skandinaviska barnmissionen vädjar om hjälp.

För tio år sedan började samarbetet mellan Aftonbladet och Skandinaviska barnmissionen. Genom insamlingar från läsarna har snart nio barn som annars varit dömda till sjukdom och död räddats.

Eva Kononova, 13, är den senaste i raden av barn. Hon kämpar fortfarande för sitt liv.

- Hon måste gå på regelbundna kontroller och få en påse blod var tredje dag för att överleva, säger Bo Wallenberg.

Andra har räddats

Förhoppningsvis kommer det att gå lika bra för henne som för de barn som tidigare blivit hjälpta.

- Sergeij som fick underlivet krossat är i dag 18 år och har flickvän och planerar till och med bröllop, berättar Bo Wallenberg.

Redan 1993 samlade Aftonbladets läsare ihop tillräckligt med pengar för att renovera ett barnhem i Lutsk, Ukraina. Från det barnhemmet hämtades flera av de första skadade och sjuka barnen.

Lever normala liv

- En avdelning för 25 barn renoverades åter igen för en månad sedan. Vi hoppas få råd att renovera även de övriga tre rummen där, säger Bo Wallenberg.

Under åren har det samlats in åtskilliga miljoner till dessa barn i Ukraina. Resultatet är att alla de barn som fått hjälp nu lever normala liv.

För den hjärtsjuka Eva börjar livet åter igen se ljusare ut, även om en del pengar fortfarande saknas. Hennes ovanliga blodgrupp gör att det innebär livsfara för henne att skickas tillbaka till Ukraina.

- Får hon fel blod kommer hennes röda blodkroppar att slås ut, säger Bo Wallenberg.

Så kan du ge pengar

Niklas Ylinenpää