Pettersson fick betalt för namnteckningen

Publicerad:
Uppdaterad:

Moraliskt och juridiskt förkastligt att köpa ett erkännande

Christer Pettersson fick 2 000 kronor för sin namnteckning.

Han hittades i ett härbärge i Stockholmstrakten i går och skrev på.

- Det här är av noll och inget värde rent juridiskt. Och att köpa ett erkännande är både moraliskt och juridiskt förkastligt, säger Ingvar Krusell.

Krusell är numera pensionerad kriminalpolis och deltog i Palme-gruppen. Han är övertygad om att det verkligen var Christer Pettersson som sköt statsminister Olof Palme 1986.

Men han tror inte att dagens debattartikel, som sägs beskriva vad som hände på kvällen den 28 februari 1986, har någon som helst betydelse när det gäller att lösa mordet

"Ett jippo"

- Jag är för det första skeptisk till formerna för erkännandet. Det bekräftar bara vad vi kom fram till i förundersökningen i ärendet, då han dömdes till livstid i tingsrätten, säger Krusell.

- Sedan finns den där dunkla aspekten med pengar. Det här är inget annat än ett jippo.

Enligt Expressens debattredaktör Leo Lagercrantz ville tidningen att Fylking skulle få Christer Pettersson att själv skriva något efter Lisbet Palmes uttalanden i Aftonbladet i torsdags.

"Moraliskt förkastligt att ge pengar"

Gert Fylking fick enligt Expressen 7.000 kronor i arvode för sin artikel. Fylking hittade Christer Pettersson på ett härbärge i Stockholmstrakten igår och gav honom 2.000 kronor som tack för att han skrev under.

- Det är självfallet både moraliskt och juridiskt förkastligt att köpa ett erkännande. Det finns också en belöning på 50 miljoner kronor i ärendet, men den kan ju inte Christer Pettersson få. Det måste vara någon annan som lämnar upplysningar som gör att mordet klaras upp, säger Krusell.

"Hade varit grovt tjänstefel av oss"

Det är också oklart i vilket tillstånd Christer Pettersson befann sig då han skrev under. Enligt journalisten Gert Fylking var Pettersson nykter då han hittade sin gamle kompis igår och övertalade honom att skriva på.

- Det står att han var nykter då han skrev under, men man ska ha en lyckträff om han verkligen var det.

- Som seriös utredare ser jag mycket negativt på det där. Det hade varit grovt tjänstefel av oss som förhörsledare om vi tagit emot en utsaga i ett tillstånd då han var påverkad. Och det finns ju andra droger än alkohol.

"Han har skött sig"

Enligt Aftonbladets källor har Christer Pettersson de senaste åren levt i ett område i Stockholmsförorten Bromma och haft kontakt med personer i religiösa kretsar.

- Alla som träffat Petterson där säger att han skött sig bra. Det har aldrig varit problem där han bott de senaste två åren, säger källan till Aftonbladet.

Caroline Olsson

Publicerad: