Missbruket går allt lägre ner i åldrarna

NYHETER

Stockholmspolisen om svenska ungdomars drogmissbruk

Tre till fyra personer har dött i Sverige de senaste åren sedan de tagit ecstasy.

Och drogmissbruket går allt lägre ned i åldrarna.

Enligt Patrick Ungsäter, kriminalinspektör på Stockholmspolisens Rave-kommission, är det inte konstigare för en 15-åring att prova ecstasy än att prova alkohol.

– Tyvärr går missbruket allt lägre ned i åldrarna. Jag vet med säkerhet att det finns 12-åringar som tagit ecstasy. Bland 14-15 åringar är det riktigt vanligt, säger Patrick Ungsäter till aftonbladet.se.

– Många unga testar ecstasy på samma sätt som man tidigare testade alkohol. Allt beror av acceptans och tillgänglighet, säger han.

Relativt billig drog

Enligt Ungsäter är en tablett ecstasy inte dyrare än tre öl på krogen. De flesta unga känner alltid någon som kan fixa knark.

– Ecstasy är relativt billigt. Det vanliga är att man köper drogen av någon kompis som varit på semester i England, Holland eller Tyskland och tagit hem ett parti. Jag utgår från att det fungerar ungefär likadant i alla större städer i Sverige, säger Ungsäter.

Polisen har särskilt svårt att upptäcka missbruk bland de allra yngsta eftersom de inte får drogtesta personer under 15 år.

Kan leda till döden

Ecstasy fungerar olika beroende på vem som provar drogen. Effekten av en tablett ecstasy kan sträcka sig från ett milt behagligt rus till akuta förgiftningssymptom. I värsta fall kan ett par tabletter ecstasy leda till döden.

– Det finns 3-4 ecstasy-relaterade dödsfall dokumenterade i Sverige, säger Patrick Ungsäter.

Ulrika Nordin.