Ensam i ballong jorden runt

NYHETER

Äventyraren Steve Fossett satte nytt rekord på sjätte försöket

1 av 3 | Foto: Den amerikanske äventyraren Steve Fossetts ballong, på nästan 7 000 meters höjd öster om Sydney. På tisdagen blev han den förste att soloflyga jorden med ballong.

Efter två veckor i luften är det sista stora ballongrekordet ett faktum.

Sent på onsdagskvällen svensk tid landade amerikanen Steve Fosset i södra Australien efter att ensam ha lyckats flyga jorden runt.

Steve Fosset, 58, startade sin soloflygning i ballongen ”The spirit of Freedom” den 19 juni.

- Det är en oerhörd lättnad och tillfredsställelse. Jag har satsat allt på det här, all min kraft, all min skicklighet och alla mina kunskaper. Jag har tagit risker. Och så slutligen, efter sex flygningar har jag än äntligen lyckats, sa han till nyhetskanalen CNN via en knastrig satellittelefon strax innan landningen.

Under sin flygning har han bland annat flugit med starka vindar över Indiska oceanen. Som mest har han flygit i över 300 kilometer i timmen.

Första gången för tre år sedan

Men Fosset är inte först med att flyga jorden runt. Det gjordes för första gången i mars 1999 av Bertrand Piccard och Brian Jones.

Och den svenske ballongbyggaren och flygaren Per Lindstrand, 49, är måttligt imponerad över Fossets nya rekord:

- Det var väl på tiden. Han har ju försökt flest gånger. Någon gång ska det väl gå vägen, säger han.

Per Lindstrand har tidigare försökt flyga jorden runt tillsammans med just Steve Fosset och den engelske företagsledaren Richard Branson.

Hängglidare - i stratosfären

I december 1998 startade trion i Marocko, men tvingades avbryta flygningen och gå ner på Hawaii.

- Det finns egentligen inte kvar några stora utmaningar nu. Nu återstår bara att flyga längre och högre än de befintliga rekorden, säger Per Lindstrand, som är en av de sju personer i hela världen som har flygcertifikat för alla flygfarkoster – från flygskärm till helikopter.

Fredrik Rundkvist